Mahjong pločice - sve što treba znati

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong je jedna od najčešće igranih igara u online kockarnicama, i to je jedinstvena. Ali šta Mahjong čini ovako zanimljivim? Odgovor je jednostavan. Sa Mahjong pločicama je fascinantnije igrati.

Mnogi igrači još uvijek nisu svjesni Mahjong pločica. Za njih sastavljamo ovaj vodič, tako da više ne moraju da brinu o tome. Razgovarat ćemo o svemu što znamo u vezi s Mahjong pločicama. Dakle, hajde da počnemo odmah bez ikakvog daljeg odlaganja.

Mahjong pločice - sve što treba znati

Total Tiles In Mahjong

Pločice u Mahjong igre obično variraju od jedne lokacije do druge. Iako setovi iz Sjedinjenih Država ili jugoistočne Azije mogu imati dodatne pločice u obliku cvijeća ili Jokera, općenito imaju najmanje 136 pločica, najčešće 144. Neki setovi također uključuju prazne pločice koje vlasnici mogu koristiti za zamjenu onih koji su slomljena ili nestala.

Kategorije Mahjong pločica

Postoji šest različitih kategorija Mahjong pločica: prikladne pločice, crvene pločice, pločice časti, pločice cvijeća, pločice za životinje i pločice Jokera.

Odgovarajuće pločice

Pločice su također poznate kao pločice s brojevima, a imaju odijelo i čin. Sa rangiranjem od jedan do devet, postoje tri apartmana fokusirana na novac. Svaka kombinacija ranga i odijela ima četiri pločice, za ukupno 108 pločica u boji (36 pločica po boji). Postavljena pločica se naziva po rangu, a zatim po odijelu. Terminalne pločice se zajednički nazivaju jedinicama i devetkama svakog odijela. Spoj se može stvoriti sa odgovarajućim pločicama.

 • krugovi: Zbirka krugova služi kao simbol za kružno odijelo. Krugovi u monetarnom porijeklu ovog odijela simboliziraju bakrene kovanice poznate kao Gotovina na engleskom.
 • bambus: Osim 1 bambusa, koji je tipično predstavljen pticom, bambusovo odijelo je prikazano kao obrisi štapića. Bambus 1 je ponekad poznat kao vrabac u Japanu, iako najčešće prikazuje pauna. Rani setovi su imali samo jedan savijeni niz novca sa grimiznim čvorom na kraju umjesto ptice.
 • likovi: Kineski znakovi se koriste za simboliziranje odijela lika.

Crvene pločice

Japanski set je jedini sa crvenim pločicama. Nemaju četiri duplikata i pojavljuju se kao crvene verzije pločica iz svakog odijela. Crvene 5 pločice za ostala odijela slijedile su Crveni 5 krug, koji je debitovao 1970-ih. Crvene 1 i 9 kasnije su se pojavile, iako se mnogo rjeđe susreću u setovima od Crvenih 5. Nakon njih su se pojavile crvene 3 i 7. Ako su određeni kriteriji zadovoljeni, rijedak crveno-bijeli zmaj može se koristiti i kao džoker karta.

 • Ove pločice se mogu dobrovoljno isključiti.
 • Jedan duplikat njegovog običnog, necrvenog dvojnika se povlači iz igre kada se unese.
 • Kada se kombinuju, povećavaju rezultat.
 • Kako se pločice cvijeća ne koriste često u japanskom Mahjongu, ovi setovi obično isključuju pločice cvijeća Četiri gospodina kako bi se stvorilo mjesto za crvene pločice.

Honor Tiles

Honor pločice se stvaraju u spojeve, slično kao ugrađene pločice. Međutim, nedostaje im čin i odijelo. Nadalje, podijeljeni su u dvije kategorije. Dvije kategorije su sljedeće:

Vjetrovi

Postoje četiri Wind Tile:

 • Istok
 • Zapad
 • Sjever
 • Jug

Zmajevi

Postoje tri vrste Dragon pločica:

 • crveno: Tradicionalni kineski znak za centar ili sredinu ispisan je na crvenoj pločici. U setovima namijenjenim govornicima engleskog jezika, početno slovo Wade-Gilesa može alternativno biti predstavljeno crnim slovom C u uglu pločice. Ove pločice su bile odsutne u jednom od ranijih setova. Crveni zmaj, klasični kineski lik, može se vidjeti na nekoliko pločica.
 • zelena: Čak i u setovima u kojima su pločice sa znakovima štampane na pojednostavljenom kineskom, zelena je pločica sa tradicionalnim kineskim zelenim karakterom. Drugi setovi, ponajprije američki, zamjenjuju zelenim zmajem za lik ili F u crnom u uglu pločice kako bi označili početno slovo prijevoda. U prvim setovima ova pločica nije bila prisutna. Klasični kineski lik Green Dragon može se vidjeti na nekoliko pločica.
 • bijela: Iako većina savremenih kompleta koristi pločice s plavim rubom poput Bijelog zmaja kako bi se razlikovale od zamjenskih pločica, bijela je pločica koja može biti bez ikakvih oznaka, kao što je White Dragon. Crno slovo B također može biti uključeno u centar pločice u engleskim setovima. Ove neoznačene japanske pločice se ponekad nazivaju "tofu" u nekim japanskim grupama za mahjong.

Flower Tiles

U mahjong melds, Cvjetne pločice se ne koriste. Oni se ostavljaju po strani nakon što su izvučeni, a igrač tada ponovo izvlači, ali iz mrtvog zida. Ove pločice često uključuju stilizirane slike cvijeća u raznim nijansama. Ipak, postoje i dodatni, ne-cvjetni motivi koji se razlikuju od seta do seta.

Četvrtine

Ako set ima pločice cvijeća, često ima dva kvarteta, svaki s različitom bojom i dizajnom etikete. U običnim kineskim setovima, jedan kvartet će imati plave arapske brojeve, a druga grupa će imati crvene kineske brojeve. Svaki kvartet ima četiri odvojene pločice koje su označene brojevima od 1 do 4 ili jasno označene.

 • Sjedišta su dodijeljena brojevima kao što su 1 = istok, 2 = jug, 3 = zapad i 4 = sjever.
 • Ako je broj na cvijeću jednak broju mjesta, rezultat pobjednika se udvostručuje.
 • Međutim, ima prednosti okupljanja čitavog kvarteta, au određenim verzijama sakupljanje cijelog cvijeća odmah rezultira pobjedom.
 • Nekoliko igara ih ne uključuje ili ih smatra opcionim, jer daju bodove za čisto slučajne događaje.

Animal Tiles

Sjedište igrača se odmah poklapa sa pločicom sa životinjama, koja predstavlja nebrojeno cvijeće. Ove pločice se obično nalaze u parovima i kao svoje teme sadrže klasične kineske priče. Ako se skupe dvije pločice u paru ili sve životinje, plaćanje se vrši odmah. Tajlandski i malezijski setovi za četiri igrača uključuju četiri para životinjskih pločica, u poređenju sa dva para u singapurskim setovima.

Neke od njih su sljedeće:

 • Mačka i miš
 • Pijetao i stonoga
 • Caishen i Sycee
 • Jiang Ziya i Fish
 • Liu Haichan i Jin Chan
 • Zmaj i plameni biser

Joker Tiles

Podložno regionalnim ograničenjima, džoker pločice se mogu koristiti za zamjenu bilo koje odgovarajuće ili počasne pločice prilikom sastavljanja ruke. Određene varijacije jugoistočnog azijskog i kineskog mahjonga, posebno šangajski mahjong, povremeno uključuju četiri džokera. Takođe, u američkom Mahjongu postoji osam džokera.

Uobičajeni jedinstveni džokeri:

 • Circle joker
 • Character joker
 • Univerzalni džoker
 • Crveni džokeri
 • Suit joker
 • Dragon joker
 • Wind joker
 • Flower joker
 • Honor joker

Rang ograničenih džokera:

 • Terminal Joker: Zamjenjuje jedno ili devet odijela.
 • 147 Joker: Zamjenjuje jednu, četiri ili sedam bilo koje boje.
 • 258 Joker: Zamjenjuje dva, pet ili osam bilo koje boje.
 • 369 Joker: Zamjenjuje tri, šest ili devet bilo koje boje.

Zaključak

Sjećanje na sve može biti malo zbunjujuće, ali igrači mogu jednostavno početi sa značenjem Mahjong pločica, a zatim krenuti naprijed. Nakon čitanja, igrači će moći donekle razumjeti Mahjong pločice jer će to moći u potpunosti razumjeti samo kada igraju stvarnu igru na top online kazina.

Postoji šest različitih vrsta Mahjong pločica i sve je zanimljivo o njima. Imaju i potkategorije, pa je bolje učiti o njima polako.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Koliko pločica ima u setu za mahjong?

Set od 144 Mahjong pločice uključuje 36 pločica u odijelu Circle. 36 pločica u odijelu Bambus, 36 pločica u odijelu karaktera, 16 pločica vjetra, 12 pločica zmajeva i 8 bonus pločica (4 cvijeta i 4 godišnja doba).

Kako igrati mahjong pločice?

Pravljenje odgovarajućih setova i parova je cilj mahjonga. Par su dvije iste pločice, dok je set tri ili četiri identične pločice ili tri uzastopne pločice. Mahjong igrači moraju napraviti četiri seta i jedan par da bi pobijedili.

Sa koliko mahjong pločica počinjete?

Sve pločice se dijele licem prema dolje, a djelitelju se daje 14, a ostalim igračima 13.

Šta je sapun u mahjongu?

Pločica sapuna je bijeli zmaj tamo s lijeve strane. Prilikom sastavljanja određenih ruku, sapuni se mogu koristiti kao nule.

Šta je Chi u mahjongu?

Postoje različiti pozivi kada će odbačena pločica završiti trojku ili niz. Kada igrač s lijeve strane odbaci pločicu koja će napraviti niz s dvije pločice u igračevoj ruci, oni mogu proglasiti Chi, početni poziv igre.

Bodovanje u Mahjongu

Bodovanje u Mahjongu

Mahjong nije teška igra, ali informacija za pamćenje ponekad može biti malo previše. Zato neki ljudi nisu svjesni kako daju gol u mahjongu. Postoje samo neke stvari koje treba zapamtiti ako igrači žele igrati samo jednu varijaciju.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds Essentials

Mahjong je jednostavna igra koja se sastoji od 144 pločice. Svaki igrač dobija 13 pločica, dok će diler dobiti 14. Igrači treba da formiraju spoj ispunjavanjem legalne ruke. Mnogi igrači još uvijek ne znaju kako da formiraju spoj, pa sastavljamo ovaj vodič kako bismo im rekli više o tome.

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong nije igra čiste sreće. Igrači moraju zapamtiti pravila i strategije kako bi igrali igru. Ali postoji još jedna ključna stvar koju većina igrača ignorira. Kada igrač nauči kako igrati Mahjong, sljedeći korak je da sazna sve glavne savjete i trikove.

Popularne Mahjong vrste

Popularne Mahjong vrste

Mahjong postoji već dugo vremena, a mnoge varijacije ove kultne igre nisu dostupne na mreži. Ali, još uvijek postoje neke varijacije koje možemo pronaći u online kockarnicama.