Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong nije igra čiste sreće. Igrači moraju zapamtiti pravila i strategije kako bi igrali igru. Ali postoji još jedna ključna stvar koju većina igrača ignorira. Kada igrač nauči kako igrati Mahjong, sljedeći korak je da sazna sve glavne savjete i trikove.

U ovom vodiču ćemo razgovarati o mahjong savjetima i trikovima o kojima znamo, tako da igrači ne moraju brinuti. Sada, hajde da počnemo odmah bez gubljenja vremena.

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Započnite igru s planom

Igrači bi trebali ranije smisliti plan igranje igre Mahjong. Čim igrač vidi pločicu, trebao bi početi razmišljati o tome kako dalje. Prvi idealan korak koji bi igrač trebao poduzeti je da odluči koje pločice će podići, čekati, a koje ne želi u svojoj ruci.

 • Igrač mora zapamtiti da njegovi rivali stalno paze šta stavljaju na sto.
 • Za većinu iskusnih igrača mahjonga, pločice koje se bacaju već im pružaju solidan osjećaj onoga što imaju u rukama i omogućavaju im da planiraju svoju strategiju protiv drugih. Zbog toga, vješti igrači mogu iskoristiti bacanje drugog igrača u svoju korist.
 • Obratite pažnju da blefiranje neće uvek biti od koristi za igrače, jer se može i vratiti, što će protivnicima dati predstavu o ruci igrača.

Memoriranje pločica

Igrač ne može tražiti spojeve sekvence ako nije siguran koji likovi idu jedan s drugim. Ako nisu upoznati s kineskim pismom, to je vrlo izazovno. Igrač bi mogao poželjeti da potroši novac na set Mahjong pločica sa arapskim brojevima. Pored konvencionalnog simboli na mahjong pločicama, tu su i ovi arapski brojevi. Neće morati da uče kako da čitaju tradicionalnu kinesku kaligrafiju da bi pronašli pločice koje traže.

Preskakanje prvog bacanja

Preskakanje bacanja je jedna od najboljih strategija u mahjongu jer neće odati plan igrača protivnicima. To će sigurno pomoći igračima da rano napreduju u igri.

Nedostatak ove taktike je u tome što može otkriti igračeve pobjedničke korake u mahjongu za tu specifičnu rundu. Strategija protivnikove igre bit će već poznata ako su motivirani za pobjedu u meču. Iako je taj igrač tim bacanjem mogao dobiti set, primijetit će da će njihovi protivnici biti oprezniji u bacanjima u nastavku. Ovo će spriječiti tog igrača da osvoji još jedan set.

 • Prikupljanje prvog bacanja može značiti da igrač još uvijek uči igru. To protivnici mogu iskoristiti protiv njega.
 • Ne bi trebali biti previše uznemireni zbog toga što nisu primili ostatke hrane. Igrači ih mogu slobodno odgoditi.
 • U Mahjongu, igrači mogu koristiti različite pločice; jednostavno treba da sačekaju pravi trenutak da sakupe snažnu ruku koja će garantovati pobedu.

Preskakanje praznina

Izbjegavanje praznina između pločica prilikom postavljanja stalka jedna je od najboljih metoda mahjong vrha. Budući da su mahjong igrači vrlo pronicljivi, održavanje praznina može otkriti strategiju igrača. Oni su u stanju brzo identificirati ruku koju igrač pokušava dati i njihove potencijalne akcije.

Da bi postavili svoje pločice u kombinacije i odredili svoje sljedeće pokrete, neki novi igrači bi stvorili prazninu. Ipak, to također implicira da drugi igrači mogu koristiti svoje ruke na sličan način. Postavljanje pločica koje nisu povezane i ostavljanje praznina može zbuniti protivnike. Ali, to se savjetuje samo kada je igrač siguran da neće biti zbunjen svojom taktikom.

Odgovarajuće bodovanje

Za nove igrače, bolje je da bodovanje bude što jednostavnije. Ako ne, to bi moglo pokvariti njihovu igru i možda neće moći pobijediti. Najlakši pristup bodovanju igre je dodijeliti jedan bod osobi koja završi prvi mahjong, a nula bodova svima ostalima. Zbrojite bodove, a pobjednikom se proglašava onaj koji osvoji najviše partija.

Igrači mogu koristiti drugu Mahjong smjernice za bodovanje ako bolje razumeju igru. Propisi kineskog zvaničnog Mahjong takmičenja su slični mnogima od njih. Nakon toga mogu eksperimentirati sa zahtjevnijim sistemima bodovanja, kao što su oni za Hong Kong ili Ricchi Mahjong.

Point Value of The Tiles

Također je dobra ideja zapamtiti da pongovi imaju veću vrijednost bodova od čoua. Chow su korisni samo kada ih ima četiri na raspolaganju za formiranje mahjonga. Ipak, pravljenje ponga umjesto čoua može izgledati kontraintuitivno, posebno ako igrač ima iskustva sa igranje pokera.

 • Pong je ekvivalentan trojki u pokeru, dok je chow skoro identičan strejtu.
 • Dok se čou u pokeru više cijene, igrač bi mogao biti sklon da se koncentriše na njih, ali mahjong igre imaju različite rangove ruku.
 • Ako novi igrači mahjonga nauče razne kombinacije spojeva i uzmite u obzir bodovne vrijednosti za svaku, napravit će manje grešaka i brže napredovati.

Sakrivanje Meldova

Igrač će dobiti više bodova držeći spojeve u tajnosti dok ne budu spremni proglasiti mahjong. Stoga ih ne bi trebali otkrivati dok to nije apsolutno neophodno. Početnici mahjonga često vole da pomeraju svoje pločice kako bi posmatrali na kojim spojevima efikasno rade. Igrači mogu slobodno pomicati svoje pločice, ali bi trebali pokušati da ih drže sve u nizu.

 • Protivnicima je jednostavno da vide na čemu igrač radi kada se razdvoje potpuni spojevi, ili su određene pločice ostavljene po strani, tako da će modificirati svoju mahjong strategiju na odgovarajući način.
 • Igrač postaje teži protivnik u mahjong igri tako što održava ravan red pločica.

Odbacivanje pločica

Iako može biti primamljivo, nije dobra ideja odbaciti pločice koje igrač ima u ruci koje ne odgovaraju. Umjesto toga, igrač bi se trebao fokusirati na pločice koje njihovi rivali bacaju.

Kada igrač obrati veliku pažnju na gomilu za odbacivanje, povećavaju svoje šanse da pronađu tražena odbacivanja i smanjuju šanse da ih slučajno odbace u mahjong ruku drugog igrača.

Šta bi bilo najmudrije da igrač ima mnogo pločica za odbacivanje? Ako ste sigurni da ih vaši protivnici neće poželjeti, najbolje bi bilo da odbacite pločicu koja je najbliža drugim pločicama koje su prethodno odbačene.

Držeći se za par

Par je ruka koju svaki igrač treba držati blizu. Ovo su među najprilagodljivijim pločicama. Igrač ih se može pridržavati kao parove ili ih koristiti za formiranje četvorke (Kong), trojke (Pung) ili grupe od tri identične pločice (Chow).

 • Ne pokušavajte da ih razbijete ako imaju par ili dva iz ovog razloga. U stvarnosti, kada igrač napreduje u igri, može se ispostaviti da su to njihove pobjedničke pločice.
 • Za igrača je važno da odmah implementira svoje tehnike osvajanja mahjonga.

Zaključak

Da biste u potpunosti naučili mahjong, postoje neki savjeti i trikovi koje igrač mora zapamtiti. Bez njih, igrač nikada ne bi bio potpun sa drugim igračima, jer mnogi od njih posmatraju igru i smišljaju strategije drugih.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Postoji li trik za mahjong?

U mahjongu ima mnogo trikova. Neke od njih su sljedeće:

 • Početak igre s planom
 • Pamćenje pločica
 • Preskakanje prvog bacanja
 • Fokusiranje na osnovu

Koja je tajna pobjede u mahjongu?

Nema tajne za pobjedu u mahjongu. Ali igrači bi trebali držati ruku u smjeru u kojem žele i biti fleksibilni u isto vrijeme. Pokupiti pločice samo radi toga neće raditi; strpljenje će uvek prevladati.

Koja je najbolja ruka u mahjongu?

Najbolja ruka u mahjongu sastoji se od četiri seta chowa, punga ili konga i jednog para.

Možete li pobijediti sa 7 parova u mahjongu?

Postoje samo 3 načina za pobjedu u jednostranom čekanju. Stoga su šanse za pobjedu ograničene. Štaviše, da bi napravio 7 parova, igrač ne može uzeti pločice od drugih igrača.

Šta je 13 čuda mahjonga?

Nesumnjivo, najbolja finalna ruka u Mahjongu je 13 Wonders. Igrači imaju 1/2464 šanse za pobjedu sa 13 čuda.

Možete li koristiti 4 džokera u mahjongu?

Izloženi pung/kong/quint se može igrati sa jednim ili više džokera. Osim ako nije zadnja pločica potrebna za proglašenje Mahjonga, igračima nije dozvoljeno da podignu odbačenu pločicu za jednu ili par.

Bodovanje u Mahjongu

Bodovanje u Mahjongu

Mahjong nije teška igra, ali informacija za pamćenje ponekad može biti malo previše. Zato neki ljudi nisu svjesni kako daju gol u mahjongu. Postoje samo neke stvari koje treba zapamtiti ako igrači žele igrati samo jednu varijaciju.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds Essentials

Mahjong je jednostavna igra koja se sastoji od 144 pločice. Svaki igrač dobija 13 pločica, dok će diler dobiti 14. Igrači treba da formiraju spoj ispunjavanjem legalne ruke. Mnogi igrači još uvijek ne znaju kako da formiraju spoj, pa sastavljamo ovaj vodič kako bismo im rekli više o tome.

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong je jedna od najčešće igranih igara u online kockarnicama, i to je jedinstvena. Ali šta Mahjong čini ovako zanimljivim? Odgovor je jednostavan. Sa Mahjong pločicama je fascinantnije igrati. 

Popularne Mahjong vrste

Popularne Mahjong vrste

Mahjong postoji već dugo vremena, a mnoge varijacije ove kultne igre nisu dostupne na mreži. Ali, još uvijek postoje neke varijacije koje možemo pronaći u online kockarnicama.