Mahjong Melds Essentials

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong je jednostavna igra koja se sastoji od 144 pločice. Svaki igrač dobija 13 pločica, dok će diler dobiti 14. Igrači treba da formiraju spoj ispunjavanjem legalne ruke. Mnogi igrači još uvijek ne znaju kako da formiraju spoj, pa sastavljamo ovaj vodič kako bismo im rekli više o tome.

Melds u Mahjongu bi mogao biti malo komplikovan za razumijevanje, ali mi ćemo sve objasniti. Igrači bi trebali pročitati do kraja kako bi saznali sve najvažnije. Počnimo odmah.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds

Igračeva ruka sadrži spojeve, koji su kolekcije mahjong pločica to može biti ili pong, kong, čou ili oči. Izvlačenje pločice sa zida ili traženje odbacivanja drugog igrača su dva načina za stvaranje spojeva. U zavisnosti od toga kako je spoj formiran, postoje pravila mahjonga koji određuju koji igrač ima prioritet za odbacivanje i da li spoj treba biti izložen ili ne.

Pong

 • Pong je set od tri identične pločice.
 • Pong se može formirati od bilo koje odgovarajuće ili počasne pločice.
 • Bonus pločice se ne mogu koristiti za formiranje ponga jer su odložene, a u setu nema tri identične bonus pločice.
 • Pločice moraju biti identične.
 • Pong može biti skriven ili izložen.

Kong

Kompletan set od četiri identične pločice poznat je kao kong. Isti je kao Pong, ali sa dodatnom pločicom. Sljedeća su tri načina da napravite Kong:

 • Hidden Kong: Igrač može proglasiti kong ako ima tri identične pločice i izvući pločicu koja dovršava set od četiri. Oni to rade tako što otkrivaju spoj i stavljaju dva dijela u centar i dva dijela na oba kraja, okrenuta prema gore i dolje.
 • Izloženi Kong: Igrač može uzeti odbačenu pločicu i otkriti otkriveni ili spojeni kong ako ga može koristiti za popunjavanje tri odgovarajuće pločice u svojoj ruci. Igrač prikazuje svoja tri dijela licem prema gore i postavlja ukradeni odbačeni dio ili licem prema dolje pored tri druga dijela okrenuta licem nagore ili na vrh središnje pločice.
 • Exposed Kong iz Exposed Pong: Igrač može proglasiti kong polaganjem četvrte pločice na središnji dio spojenog ponga ili postavljanjem sve četiri pločice licem prema gore u nizu ako imaju otvoreni pong i, kasnije u igri, izvući četvrtu pločicu iz zid. Igrač ne može uzeti četvrti komad iz spojenog ponga ako ga drugi igrač odbaci; umjesto toga, mora biti nacrtana.

Važne tačke

 • Kada se napravi kong, igrač mora povući dodatnu pločicu sa kraja zida, a zatim baciti pločicu.
 • Jedna od 13 pločica koje igrač mora stalno imati u ruci ne uključuje četvrti dio konga.
 • Kong se ne može kreirati sa bonus pločicama, jer set ne sadrži četiri identične pločice.
 • Kongovi su vrijedni okupljanja kako bi stekli dodatne bodove i spriječili protivnike u mogućnosti da dobiju određene pločice.

Chow

 • Chow se stvara spajanjem tri odgovarajuće pločice u nizu.
 • Kombinacija mora biti u istoj boji i tačnim numeričkim redoslijedom.
 • Igrači ne mogu preskočiti brojeve ili se spajati od 8 ili 9 do 1 ili 2.
 • Budući da nemaju numeričku vrijednost, pločice časti i bonus pločice ne mogu se koristiti za pravljenje jela.
 • Samo igrač čiji je red došao neposredno prije njihovog vlastitog može ukrasti odbacivanje da bi napravio jelo. Osoba koja formira jelo sa zaplenjenim komadom dobija najniži prioritet za tu pločicu.
 • Bilo koji drugi igrač može preuzeti kontrolu nad tom pločicom umjesto drugog igrača ako mu je potrebna da proizvede pong ili kong za pobjedu.
 • Chow je ili skriven ili vidljiv, kao pong.

Oči

Oči, poznate i kao par, su dvije identične pločice neophodne za zakonitu dobitnu ruku. Ne može se uzeti komad da bi se stvorio par očiju osim ako igrač istovremeno ne završi valjanu pobjedničku ruku.

Prekid igre

Igru mogu prekinuti četiri događaja. One su sljedeće:

Cvijet ili godišnja doba

Posljednja pločica zida se izvlači kao zamjenska pločica kad god igrač izvuče cvijet ili sezonu, osiguravajući da ima 14 komada potrebnih prije nego što ih odbaci.

Spajanje odbacivanja drugog igrača

Drugi igrači mogu uzeti pločicu koju je jedan igrač odbacio da završe spajanje. Prednosti krađe pločica uključuju brže stvaranje pobjedničke ruke i zarađivanje dodatnih bodova. U isto vrijeme, nedostaci uključuju izlaganje dijela svoje ruke drugim igračima i nemogućnost mijenjanja deklarirane kombinacije.

Štaviše, igrač mora specificirati tip spoja koji će biti proglašen kada ga proglasi odbacivanjem prije nego što otkrije spoj postavljanjem tri ili četiri pločice licem nagore.

Winning A Hand

Igra se zaustavlja kada se dobije ruka kako bi se procijenila održivost ruke. Nakon potvrde, igrač prima vrijednost ruke u skladu s pravilima određene igre.

Dobivanje ruke od odbacivanja

Igrač proglašava pobjedu i otkriva svoju pobjedničku ruku ako, u bilo kojem trenutku tokom igre, može iskoristiti odbacivanje drugog igrača da završi legalnu ruku. Ruka je u ovom trenutku gotova, i mahjong bodovanje počinje.

Na osnovu utvrđenih pravila za stolom, postoji nekoliko metoda za rješavanje scenarija ako više od jednog igrača može iskoristiti odbacivanje da dobije ruku. Pobjednik se može odrediti zbrajanjem bodova koje bi svaki igrač dobio odbacivanjem, odabirom osobe koja je najbliža odbacivaču po redoslijedu ili istovremeno dodjeljivanjem pobjeda mnogim igračima.

Osvojiti ruku sa zida

Igrač također može uspjeti izvlačenjem pločice koja završava valjanu ruku. Ovo se takođe može nazvati pobedom sa zida. Pobjeda sa zida u Hong Kong Mahjongu udvostručuje osnovne poene koje svaki gubitnik mora platiti.

Dobivanje ruke lažnom pobjedom

Proglašenje dobitne ruke je tehnički dozvoljeno u bilo kom trenutku. Igrač ipak mora imati punu i legitimnu ruku. Ako nije, igrač je kažnjen.

 • Kazna je zasnovana na pravilima tabele.
 • Igrač može vratiti poene ostalim igračima.
 • Igrač koji objavi lažni dobitak također podliježe potencijalnoj kazni da mora odigrati ostatak ruke sa svojim pločicama okrenutim prema gore.
 • Neke strategije izriču kaznu na kraju cijelog takmičenja.

Pljačkam Konga

Predstava poznata kao pljačka Konga je neuobičajen, ali vrlo rezultatski element hongkonškog mahjonga. Ako igrač pokuša proglasiti kong dodavanjem četvrte figure u spojeni pong, ali drugi igrač može koristiti tu figuru da završi ruku, pobjednički igrač ima prednost i može ukloniti tu figuru od osobe koja je pokušavala proglasiti kong .

Zaključak

Igranje Mahjonga nije samo učenje pravila ili pločica. Poznavanje spojeva, kako ih napraviti i različitih vrsta spojeva u mahjongu je neophodno da bi se igra bila uspješna.

Mahjong nije tako težak kao što se čini. Samo ima toliko toga za naučiti o igri. Ali kada igrači imaju potpuno razumijevanje, nesumnjivo se zabavljaju.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Šta je spoj u Mahjongu?

Tri različita oblika kombinacija, od kojih svaka ima jedinstveno ime na osnovu toga gdje se pojavljuje, mogu se smatrati spojevima.

Šta je spojena ruka?

Četiri spojena seta i par čine ruku poznatu kao spojena ruka. Ovo implicira da se za svaku komponentu igračeve ruke kaže da se sastoji od odbačene pločice.

Šta su pong i čau u mahjongu?

Pong je izraz za tri identične pločice istog ranga i odijela, a Chow je izraz za tri identične pločice u nizu.

Bodovanje u Mahjongu

Bodovanje u Mahjongu

Mahjong nije teška igra, ali informacija za pamćenje ponekad može biti malo previše. Zato neki ljudi nisu svjesni kako daju gol u mahjongu. Postoje samo neke stvari koje treba zapamtiti ako igrači žele igrati samo jednu varijaciju.

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong je jedna od najčešće igranih igara u online kockarnicama, i to je jedinstvena. Ali šta Mahjong čini ovako zanimljivim? Odgovor je jednostavan. Sa Mahjong pločicama je fascinantnije igrati. 

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong nije igra čiste sreće. Igrači moraju zapamtiti pravila i strategije kako bi igrali igru. Ali postoji još jedna ključna stvar koju većina igrača ignorira. Kada igrač nauči kako igrati Mahjong, sljedeći korak je da sazna sve glavne savjete i trikove.

Popularne Mahjong vrste

Popularne Mahjong vrste

Mahjong postoji već dugo vremena, a mnoge varijacije ove kultne igre nisu dostupne na mreži. Ali, još uvijek postoje neke varijacije koje možemo pronaći u online kockarnicama.