Bodovanje u Mahjongu

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
Fact CheckerDylan ThomasFact Checker

Mahjong nije teška igra, ali informacija za pamćenje ponekad može biti malo previše. Zato neki ljudi nisu svjesni kako daju gol u mahjongu. Postoje samo neke stvari koje treba zapamtiti ako igrači žele igrati samo jednu varijaciju.

Igrači koji traže kako postići gol u mahjongu došli su na pravo mjesto. U ovom vodiču ćemo objasniti sve što se odnosi na mahjong bodovanje. Dakle, počnimo odmah.

Bodovanje u Mahjongu

Kriterijumi za bodovanje u Mahjongu

Kriterijumi se mogu sastojati od određenih mahjong pločice se spajaju ili druge posjede, način na koji se odigrala ruka, prisustvo određenih jedinstvenih kombinacija, itd. Boduju se samo kriteriji sa strožijim zahtjevima kada su neki od ovih kriterija podskupovi drugih, kao što je spoj jednog zmaja nasuprot na spoj svih zmajeva.

Stečeni bodovi se mogu pretvoriti u pojedinačne rezultate igrača primjenom nekog koda. Ovi rezultati se uglavnom odmah pretvaraju u plaćanja između igrača dok igranje mahjonga kao oblik kockanja.

I bodovi i rezultat odnose se na različite ideje; učesnici razmjenjuju novac na osnovu bodova koje su zaradili tokom runde i drugih razloga. Umjesto toga, igrači mogu koristiti žetone ili druge slične žetone.

U mnogim situacijama, samo pobjednik prima isplatu, pri čemu se rezultati tri gubitnika smanjuju za dobitak pobjednika. Ali, postoje različiti načini za postavljanje plaćanja između učesnika. One su sljedeće:

  • Igrač koji vodi odbacivanje plaća dva puta ako igrač pobijedi putem odbacivanja.
  • Svaki igrač koji je izgubio mora platiti dva puta ako igrač pobijedi neriješeno.
  • Igrač koji izvrši odbacivanje plaća za druga dva igrača koji su izgubili u slučaju da igrač pobijedi iz situacije visokog rizika.

Pravila bodovanja

Kineski mahjong bodovanje

Pravila za bodovanje u mahjongu su sljedeća:

  • Na osnovu prisustva specifičnih spojeva, parova i bonus pločica, svaki igrač zbraja osnovne poene za svoju ruku.
  • Svaki igrač udvostručuje svoje osnovne poene jednom ili više puta na osnovu vlasništva nad određenim neuobičajenim spojevima ili kombinacijama spojeva. Pobjednik dodaje dodatne osnovne bodove za stjecanje mahjonga i možda za završetak ruke na nekoliko jedinstvenih načina.
  • Ovisno o tome kako njegova ruka formira neobične šare, poput onih napravljenih u potpunosti od počasnih pločica, ili je jedinstveno završena, kao što je krađa izloženog konga, pobjednik udvostručuje svoje osnovne poene jednom ili više.
  • Svaki od tri gubitnika plaća pobjedniku čitave bodove.
  • Gubitnici dijele razliku u bodove među sobom.
  • U svojim poslovima, East vrši duplikate plaćanja ili priznanice.
  • Postoje mnoge ruke sa posebnim limitom koje, ako se steknu, daju posjedniku najviše poena dodijeljenih njegovoj ruci.

American Scoring

U američkoj verziji, igrači koriste kartu sa vrijednošću poena za svaku ruku koja navodi uzak broj ruku kao jedine legitimne dobitne ruke. Dvije glavne regulatorne organizacije za Mahjong u Sjedinjenim Državama, Nacionalna Mahjong liga i Američko Mahjong udruženje, koriste ovu metodu, s novim karticama koje specificiraju legalne pobjedničke ruke koje se proizvode svake godine. Svaka kartica često uključuje zahtjeve za bodovanje u kojima se spominje godina kada su rezultati objavljeni.

Shanghai Scoring

Sistem bodovanja šangajske varijante je složen, sa širokim spektrom zahteva i preuveličanim ocenama za neobičnije ruke kao što je trinaest terminala. Obično postoji minimalna vrijednost bodova u varijaciji u Šangaju zbog naduvanih vrijednosti bodova.

Singapursko bodovanje

Dok se koristi drugačiji set pločica, singapursko bodovanje je uporedivo s kineskom metodom bodovanja. Ovdje se primjenjuju redovne varijacije plaćanja. Ali, postoje i oni u kojima je diler takođe obavezan da plati i primi dva puta.

Hong Kong bodovanje

Zbog ograničenog broja faktora koji se koriste u konvencionalnoj metodi ocjenjivanja u Hong Kongu, rezultat je često loš. Funkcija prevođenja točke je funkcija po komadima, a na snazi su opći modifikatori bodovanja.

Ruke bez rezultata dobijaju fiksni iznos, a svaki poen udvostručuje rezultat. Igrači ponekad igraju s dodatnim ograničenjem da pobjednička ruka mora biti neke vrijednosti poena, često u rasponu od jednog do pet poena, pri čemu su tri najčešća. To je zato što su ruke sa nultom tačkom uobičajene.

Japanese Scoring

Svaki igrač počinje sa rezultatom. Ovaj iznos je često između 25.000 i 30.000. To može biti ugovorena početna vrijednost. U trenutnim postavkama pločica, ovo je često predstavljeno nizom šipki sa sljedeće četiri denominacije: 10.000, 5.000, 1.000 i 100. Šipke podsjećaju na duge kineske domine. Ako ne, sve što je predstavljeno na mreži su zbrojevi bodova.

Ograničenja u Mahjong bodovanju

Neke varijante nameću ograničenje bodova. Uobičajena funkcija prevođenja bodova, koja dodjeljuje konstantan rezultat poenima do prvog ograničenja, radi u mnogim situacijama u kojima postoje ograničenja. Jednom kada se postignu dodatna ograničenja, rezultat raste.

Ograničenje bodovanja može poslužiti više kao motivacija za kockanje. Ako su ograničenja za bodovanje bila šest i devet poena, ruka sa sedam ili osam poena bila bi vrednovana isto kao i ona sa šest poena, što može potaknuti igrače da ciljaju na ruke od devet poena.

Odbacivanje visokog rizika

Kako se veličina zida smanjuje, nekoliko verzija može dodatno primijeniti novčane kazne za odbacivanje koje se smatra visokorizičnim. Igrači koji su izvršili odbacivanje visokog rizika odgovorni su za pokrivanje poena pobjednika ako igrač pobijedi ili izađe izvučen nakon što je odbacio visokog rizika. Odbacivanje se smatra opasnim ako postoji dovoljno otvorenih spojeva koji pokazuju da bi, prije nego što je traženo, vrlo sigurno omogućilo završetak ograničene ruke.

Zaključak

Neke komplikacije se javljaju kada igrači pokušavaju igrati različite varijacije mahjonga odjednom. Dakle, bolje je zadržati se na jednoj sorti i prvo je savladati.

U ovom vodiču se raspravlja o različitim pravilima za različite varijacije tako da igrači mogu odabrati onu koju preferiraju. Razgovarali smo o kineskom, američkom, japanskom, šangajskom, singapurskom i hongkonškom bodovanju. Nadamo se da će to biti dovoljno za jedno ugodno iskustvo.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Koja je ruka s najboljim rezultatom u mahjongu?

Čak i ako se vrijednost pločica igrača može značajno povećati kada udvostruče računanje, maksimalni rezultat u Mahjongu je 1000 poena.

Kako funkcionira bodovanje u kineskom mahjongu?

Svaka ruka ima rezultat između 1 i 88 poena, ovisno o tome koliko je teška. Poeni svake ruke se kombinuju u jednostavan zbroj. Mahjong mora biti deklarisan sa minimalno 8 poena u zvaničnoj kineskoj verziji.

Mahjong Melds Essentials

Mahjong Melds Essentials

Mahjong je jednostavna igra koja se sastoji od 144 pločice. Svaki igrač dobija 13 pločica, dok će diler dobiti 14. Igrači treba da formiraju spoj ispunjavanjem legalne ruke. Mnogi igrači još uvijek ne znaju kako da formiraju spoj, pa sastavljamo ovaj vodič kako bismo im rekli više o tome.

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong pločice - sve što treba znati

Mahjong je jedna od najčešće igranih igara u online kockarnicama, i to je jedinstvena. Ali šta Mahjong čini ovako zanimljivim? Odgovor je jednostavan. Sa Mahjong pločicama je fascinantnije igrati. 

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong savjeti i trikovi - stvari koje treba zapamtiti

Mahjong nije igra čiste sreće. Igrači moraju zapamtiti pravila i strategije kako bi igrali igru. Ali postoji još jedna ključna stvar koju većina igrača ignorira. Kada igrač nauči kako igrati Mahjong, sljedeći korak je da sazna sve glavne savjete i trikove.

Popularne Mahjong vrste

Popularne Mahjong vrste

Mahjong postoji već dugo vremena, a mnoge varijacije ove kultne igre nisu dostupne na mreži. Ali, još uvijek postoje neke varijacije koje možemo pronaći u online kockarnicama.