Vijesti

November 8, 2023

Predstojeće izmjene propisa Curaçao iGaming: osiguravanje sigurnijeg i odgovornog poslovanja

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Vrijeme čitanja: 4 minute

Predstojeće izmjene propisa Curaçao iGaming: osiguravanje sigurnijeg i odgovornog poslovanja

Autor: Aleksandra, glavni pravni službenik u Alpha Affiliates

Uvod

Curaçao je dugo poznat po svom poslovnom okruženju za iGaming kompanije. Međutim, postojeći regulatorni okvir se ažurira kako bi bio u skladu sa međunarodnim standardima. Novi propisi, poznati kao Nacionalni pravilnik o igrama na sreću (LOK), stupit će na snagu u prva tri mjeseca 2024. godine. Ove izmjene će uvesti strože zahtjeve za sprječavanje pranja novca, sprječavanje prevara i zaštitu igrača.

Uloga vlasti Curacao (CGA)

Novi propisi će uspostaviti Curacao Authority (CGA) kao regulatorno tijelo odgovorno za provođenje smjernica. CGA će biti zadužena za poštovanje propisa, uvođenje sankcija, uvođenje novih politika i izdavanje licenci. Ovo novo regulatorno tijelo ima za cilj osigurati sigurniju i odgovorniju iGaming industriju.

Ključne promjene u LOK okviru

LOK okvir donosi nekoliko važnih promjena kojih operateri moraju biti svjesni:

  1. Procedure obelodanjivanja: Od operatera se sada traži da otkriju svoje korisnike i pruže dokaz o identitetu i izvorima finansiranja.
  2. Zaštita podataka: Operateri moraju imati mjere da osiguraju korisničke podatke i zaštite ih od neovlaštenog pristupa i zloupotrebe.
  3. Protiv pranja novca: Operateri moraju implementirati politike i procedure kako bi spriječili aktivnosti pranja novca.
  4. Privatnost za igrače: iGaming kompanije moraju biti transparentne u svojim uslugama, poštujući prava i privatnost igrača. Trebalo bi obezbijediti odgovorne alate i podršku za igranje kako bi se stvorilo sigurno okruženje za igrače.
  5. Monitoring: Operateri moraju prijaviti sve sumnjive transakcije ili lažne aktivnosti CGA kako bi smanjili njihovu pojavu i ublažili posljedice.

Naknade za licenciranje

Zajedno sa regulatornim promjenama, naknade za licenciranje će se povećati kako bi se podstaklo sigurnije i odgovornije okruženje. Počevši od sljedeće godine, predložena naknada za licencu iznosit će 5.000 dolara. Dodatne naknade po kvalifikovanoj osobi i UBO takođe će se primenjivati. Godišnja naknada za licencu za B2C kompanije će se smanjiti na 25.000 dolara, a od licenciranih iGaming kompanija očekuje se doprinos od 26.500 dolara za CGA.

Podnošenje zahtjeva za licencu

Operateri imaju dvije opcije kada je u pitanju licenciranje:

  1. Kupovina nove licence: Operateri mogu podnijeti zahtjev za novu licencu procjenom svoje korporativne strukture i osiguravanjem usklađenosti sa zahtjevima LOK-a. Uspješni kandidati će dobiti privremenu licencu dok ZOK ne stupi na snagu u potpunosti.
  2. Registracija kao podlicencirani korisnik: Operateri sa licencama pod starim režimom imaju određeni vremenski period da se registruju za punu licencu prije isteka njihove podlicence. Moraju kupiti licencu u roku od 90 dana nakon produženja da bi nastavili s radom.

Zaključak

Nove LOK propise ne treba posmatrati kao neugodnost, već kao priliku za razvoj i poštovanje međunarodne zajednice igara na sreću. Operateri moraju razumjeti i pridržavati se promjena kako bi održali svoje tekuće poslovanje i dugoročno ojačali svoje poslovanje. Ostajući na vrhu nadzora i analize, operateri mogu nastaviti normalno funkcionirati dok stvaraju odgovorno i podržavajuće okruženje za igrače.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje
2024-04-18

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje

Vijesti