Vijesti

November 7, 2019

Kako je Svjetsko prvenstvo u fudbalu uticalo na kockarske dionice u Makau

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Kazina u Makau doživjela su dramatičan pad tokom druge polovine 2018. Dionice šest najvećih kuća zabilježile su značajan pad vrijednosti, što je izazvalo nervozu među investitorima. Istrage su otkrile da je prihod od VIP igrača smanjen zbog manjeg broja posetilaca.

Kako je Svjetsko prvenstvo u fudbalu uticalo na kockarske dionice u Makau

Makao je svjetska prijestolnica kockanja, a kockarnice koje rade u njemu su kroz istoriju donosile bolje povrate nego drugdje. Međutim, prihod od VIP gejmera, najunosnijih klijenata, počeo je da pada sredinom prošle godine. Ovo je izazvalo oštar pad u vrednovanju glavnih akcija kazina zbog smanjenih izgleda za rast prihoda od VIP igara.

Kako kazina rade

Većina kazina u Makau ima poslovni model zasnovan na privlačenju VIP igrača sa kopna. Ovi klijenti zvani kitovi, igraju Baccarat. Zaista, VIP Baccarat je toliko unosan da doprinosi preko 56% prihoda od igara. Učinak VIP baccarat opklada direktno utiče na vrednovanje kazina u Makau na berzama širom sveta. Čitaoci se mogu zapitati kako VIP osobe utiču na rezultate igre čiji ishod ne zavisi od veštine. Ispostavilo se da su većina njih fudbalski navijači. Tokom Svjetskog prvenstva koje je održano u Rusiji, kitovi su prestali da se igraju, radije gledajući najbolje fudbalere svijeta u akciji.

Zašto je Baccarat popularan

Kuće za igre na sreću slažu kvote klađenja u svoju korist tako da uvijek zarađuju više od igrača. Ova dinamika, inače poznata kao 'house edge', je ono što čini poslovanje kazina vrijednim milijarde dolara. Kako jeste, malo je vjerovatno da će igrači pobijediti u kući sa velikom prednosti.

Baccarat je sličan ruletu jer ne zahtijeva mnogo vještine, a izbori ne utiču na rezultat igrača. Njegova jednostavnost čini ga omiljenim za mnoge igrače jer sve što rade je da se klade. Druga privlačnost je to što ima bolje kvote od ostalih igara na sreću.

Business as Usual

Položaj Makaa kao svjetske prijestolnice kockanja ostaje solidan zbog ogromnog priliva klijenata iz kontinentalne Kine. Ako ništa drugo, broj posjetilaca raste dok njihov raspoloživi prihod raste kako kineska ekonomija nastavlja da se širi. Nedavni podaci pokazuju da klijenti troše više nego u prošlosti.

Pad performansi dionica u junu i julu 2018. izazvao je nervozu među investitorima, ali to je bila samo aberacija jer su sve osnove fantastične. Međutim, preveliko oslanjanje na VIP osobe izazvalo je zabrinutost u pogledu održivosti njihovog poslovnog modela. U međuvremenu, VIP osobe su se vratile da igraju svoju omiljenu igru, a akcije su se oporavile.

Zalihe kazina u Macau su pale tokom Svjetskog prvenstva u fudbalu

Prihodi od VIP igrača u kockarnicama u Makau opali su krajem 2018. zbog smanjenog broja klijenata kako su klijenti prešli na Svjetsko prvenstvo u fudbalu.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Najnovije vijesti

**Ukrcajte se u čarobnu arapsku avanturu uz izdanje slota "Lucky Lamp" Wizard Games**
2024-03-16

**Ukrcajte se u čarobnu arapsku avanturu uz izdanje slota "Lucky Lamp" Wizard Games**

Vijesti