Zamrzavanje licenci za elektronske igre na Filipinima

Vijesti

2019-09-11

Eddy Cheung

Filipinska korporacija za zabavu i igre na sreću (PAGCOR) nedavno je zamrznula izdavanje licenci za kockanje i za fizička i za online kockarnice. U početku se očekivalo da će ova zabrana trajati pet godina i uglavnom je bila usmjerena na sprječavanje dodavanja novih licenci u glavnom gradu zemlje, Manili.

Zamrzavanje licenci za elektronske igre na Filipinima

Kockanje na Filipinima je značajna turistička atrakcija u zemlji, a centar Manile ima dvadeset kockarnica, veliki iznos po glavi stanovnika. Prije 1976. kockanje na Filipinima je uglavnom bilo neregulisano, a većina legalnog kockanja bila je crkveni bingo. Stvaranje PAGCOR 1976. pomogao je u stvaranju regulirane industrije.

Filipinski Offshore operateri igara na sreću (POGO)

POGO su provajderi igara na mreži, koji opslužuju online kupce izvan Filipina. Ovi subjekti zahtijevaju pojedinačne dozvole od PAGCOR-a, koje se izdaju od 2016. i mogu ciljati samo na korisnike izvan zemlje. Takve stranice su blokirane na Filipinima, i online kockanje dozvoljeno je samo na e-Gaming stanicama.

POGO-ovi su navodno ciljali na korisnike u Kini, gdje je online kockanje ilegalno. Jedan od načina na koji je to učinjeno bilo je angažovanje pretežno kineskog osoblja, koje broji skoro 100.000 zaposlenih. U vrijeme zamrzavanja postojalo je do 58 licenciranih POGO-a, i bez sumnje bezbroj nelicenciranih stranica usmjerenih na kineske kupce.

Zabrana online kazina i licenci

Zbog navodne mete kineskih državljana, vlada Filipina se suočila s pritiskom Kine da zabrani licence za POGO. Neki vladini zvaničnici na Filipinima kažu da Kina nema ovlasti da izvrši takav pritisak na vladu, te da će zabrana POGO imati razoran učinak na ekonomiju.

Dok kineske vlasti smatraju da su POGO-i posebno ciljani na kineske građane, uprkos tome što je online kockanje ilegalno unutar njenih granica, PAGCOR je naveo i tvrdi da ne izdaje dozvole za kompanije koje ilegalno posluju u ograničenim zemljama i da kineski građani mogu igrati s bilo kojeg mjesta u svijetu, a ne nužno unutar Kine.

58 do 60 korisnika licence

Nedavno je PAGCOR izazvao zabunu kada je potvrdio da postoji 60 korisnika licence POGO, što je povećanje za dvije licence u odnosu na ono što je ranije zabilježeno. Čini se da to onda ukazuje da se navodno zamrzavanje izdavanja dozvola zapravo nije dogodilo i da je izazvalo povećane tenzije sa Kinom.

Navodi se da je do ovog povećanja došlo jer su odobreni zahtjevi na čekanju i da su ti zahtjevi bili na čekanju prije zamrzavanja izdavanja dozvola. PAGCOR tvrdi da je od 60 korisnika licenci samo 48 u stvari operativno i da se sada i dalje suočavaju s pritiskom kineske vlade da istraži i kazni one koji rade ilegalno.

Klima koja se mijenja u online kockanju na Filipinima

Zbog pritiska susjednih zemalja, posebno Kine, industrija online igara na Filipinima je pod prijetnjom izumiranja.

Poslednje vijesti

Urugvaj se približava legalizaciji online kazina
2022-09-17

Urugvaj se približava legalizaciji online kazina

Vijesti