Vijesti

March 25, 2021

Trenutna situacija onlajn kockanja u Africi

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Većina vodećih online kazina proširuju svoje teritorije prema afričkom kontinentu. Tradicionalno se na Afriku gleda kao na kontinent u razvoju koji se uglavnom fokusira na poljoprivredu i turizam. Ali to se brzo mijenja jer je kockanje sada uobičajen način zabave u podsaharskim zemljama kao što su Nigerija, Kenija i Južna Afrika. Dakle, glavni cilj ovog članka je otkriti skriveni potencijal kockanja u Africi.

Trenutna situacija onlajn kockanja u Africi

Uspon online igranja u Africi

Nije pogrešno reći da je Afrika kasno došla na zabavu za online kockanje. Ali kako sada stoji, kontinent bi trebao postati centar za online kockanje, zahvaljujući široko rasprostranjenoj tehnologiji interneta i pametnih telefona. Kontinent je preplavljen pristupačnim pametnim telefonima i tabletima koji čine pristup online kockarnicama i sportskim kladionicama lakim.

Prema istraživanju Statista iz decembra 2020., broj korisnika interneta u Nigeriji je više od 200 miliona. Egipat je drugi sa više od 50 miliona, dok je Kenija treća sa 46 miliona korisnika. U istom izvještaju se dodaje da računari generiraju samo 24% web prometa na kontinentu, a 74% dolazi sa pametnih telefona. Sada je ovo tržište previše dobro da bi ga većina operatera online kazina zanemarila.

Zakonitost online kockanja u Africi

Kao što je već rečeno, online klađenje u Africi je još uvijek u svojim početnim koracima. Kao takva, većina sportskih kladionica i online kazina slobodno radi na kontinentu. Međutim, većina zemalja ovdje ima centralizirano regulatorno tijelo ili nadzorno tijelo. Ali u Južnoj Africi, svaka od devet provincija ima nezavisan odbor za kockanje koji nadzire kockanje u njihovim jurisdikcijama.

Kada je u pitanju doba legalnog online kockanja u Africi, većina vlada to tek treba da odredi. Na primjer, Ganski zakon o kockanju iz 2006. ostavlja internetske igre u sivoj zoni tokom ere u kojoj svijet aktivno reguliše kockanje na mreži.

Ali to ne znači da se maloljetnici lako mogu baviti kockanjem. Kao i kockarske stranice u drugim dijelovima svijeta, afrička kazina i sportske kladionice zabranjuju kockanje maloljetnicima. U većini slučajeva, svaka osoba starija od 18 godina može učestvovati u online kockanju. Da bi se to osiguralo, kazino će zahtijevati od igrača da završe proces provjere lične karte prije uplate ili podizanja novca.

U zemljama poput Kenije, gdje je mobilno bankarstvo preovlađujuće, većina kockarskih stranica će zahtijevati od igrača da se registruju koristeći svoje brojeve telefona. Ovo isključuje svaku mogućnost kockanja i prijevare maloljetnika.

Kockanje Hotbeds

Kao što je ranije rečeno, pokazalo se da je Afrika unosno tržište kockanja, sa svim renomiranim online kockarnicama i sportskim kladionicama koje već zauzimaju tržišni udio. Južna Afrika, Kenija, Nigerija i Uganda aktivno prednjače. Isto se može reći i za Tanzaniju i Sejšele.

Zanimljivo je da neke od ovih zemalja aktivno reguliraju online kockanje kako bi ga učinile sigurnijim za sve uključene strane. Na primjer, kenijska zakonodavna tijela već raspravljaju o zakonima koji postavljaju 1 dolar kao minimalni iznos online opklade koji igrač može napraviti. Glavni cilj je spriječiti ovisnost o kockanju, ostavljajući samo ozbiljnim igračima da učestvuju u online klađenju.

Izazovi s kojima se suočava online kockanje u Africi

Naravno, za kontinent u razvoju, kockanje nije na vrhu njihovog dnevnog reda. Stoga, na kontinentu nedostaju čvrsti zakoni o kockanju, koji ga izlažu prevarama. U većini slučajeva, pravila su ili zastarjela, nejasna ili se jednostavno ne primjenjuju. Također, većina kockara ne može pronaći pravi balans između kockanja i njihovog svakodnevnog načina života. To može dovesti do bankrota ili ovisnosti o kockanju.

Kakva je budućnost online klađenja u Africi?

Africi nedostaje tradicionalna kockarska postavka. Za njihovu odbranu, međutim, izgradnja modernog kazina zahtijeva ogromna ulaganja. Za operatere onlajn kazina i sportskih kladionica, ovo je obećavajuća vijest. Sve u svemu, Afrika je spremna da osvoji industriju kockanja na mreži, zahvaljujući sve većoj pokrivenosti internetom i upotrebi pametnih telefona.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje
2024-04-18

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje

Vijesti