Vijesti

April 22, 2020

Ovisnost o kockanju: šta je zapravo i kako je prepoznati

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Kockanje je strast, zabavna zabava, čak i pametan način da upoznate nove ljude, učestvujući u novim utakmicama i turnirima. Izazov i uzbuđenje podižu adrenalin, za uživanje igrača. To je bez sumnje roller coaster fascinantnih osjećaja. 

Ovisnost o kockanju: šta je zapravo i kako je prepoznati

Ali kada aktivnost u slobodno vrijeme postane stalna praksa i igrač stavi klađenje u središte svoje svakodnevne rutine, onda postoji velika šansa da može razviti kompulzivno kockanje. Ovaj psihološki poremećaj može dovesti do mnogih problema, uključujući gubitak lične i porodične ušteđevine, sa posljedičnom pojavom patološke anksioznosti i depresije.

Kada kockanje postane problem

Prepoznavanje problema s kockanjem nije lako, jer osoba koja je uključena ima tendenciju da sakrije i prikrije svako problematično ponašanje. Srećom, postoji mnogo znakova koji se mogu uzeti u obzir da bi se utvrdilo da li je bezazleni hobi polako postao ovisnost. Ovo olakšava traženje pomoći prije nego što se pogorša. 

Klinički gledano, kompulzivni kockar ne može kontrolisati svoj impuls za klađenjem čak i ako to negativno utiče na njegov život. Na primjer, previše vremena igrajući se može ometati posao ili porodične obaveze. Osoba pogođena ovim stanjem je potpuno koncentrisana na svoju rutinu kockanja, zanemarujući ostale svoje dnevne aktivnosti.

Najčešći simptomi ovisnosti

Koja zvona za uzbunu treba shvatiti kao znak problema s kockanjem? Najčešći su: nastavak klađenja čak i nakon što je budžet dodijeljen za igru izgubljen, pozajmljivanje novca od porodice ili prijatelja. Kada se stvari pogoršaju, igrači se mogu sakriti ili lagati o svojim kockarskim aktivnostima. 

U mnogim slučajevima, članovi uže porodice kockara mogu prepoznati ove simptome prije nego što osoba koja je uključena shvati šta mu se dešava. Može biti bolno pokušati uvjeriti nekoga kome je potreban stručni savjet. Ipak, neophodno je učiniti sve što je moguće da se ovaj problem riješi prije nego što bude prekasno.

Kako se nositi s problemima ovisnosti

Imajmo na umu da je kompulzivno kockanje psihički poremećaj i da ga treba tretirati na odgovarajući način. To znači da osoba koja misli da je razvila ovisnost treba potražiti odgovarajući medicinski savjet i psihološku podršku, slijedeći niz koraka koji će pomoći u prevazilaženju ovog problema. 

Neophodno je zadržati pozitivan stav; kompulzivno kockanje se može izliječiti. Osim toga, razjasnimo da strast za kazino igrama apsolutno nije problem sam po sebi, već samo uzbudljiv hobi i način da se opustite dok iskušavate sreću s kartaškom igrom, slot igricom ili možda sportskom opkladom.

Više o ovisnosti o kockanju pročitajte ovdje.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Najnovije vijesti

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje
2024-04-18

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje

Vijesti