Nova pravila oglašavanja postavljena za britansku industriju kockanja

Vijesti

2019-09-11

Eddy Cheung

Kazino operateri u Ujedinjenom Kraljevstvu su postavljeni za stupanje na snagu novih pravila oglašavanja. Čim se bijenalna petoprobna serija Ashesa odigrala između Engleske i Australije, napisano je na zidu - reklamama za kockanje nije bilo mjesta u sportskoj industriji.

Nova pravila oglašavanja postavljena za britansku industriju kockanja

Implementacija novih pravila za oglašavanje kockanja znači da navijači koji gledaju igrice na TV-u neće biti bombardovani reklamama za kockanje. Serija testova bila je prvi veliki sportski događaj koji je održan od kada su uvedena nova pravila. Kladionice neće reklamirati neke od svojih proizvoda tokom utakmica uživo.

Zaštita ugroženih

Glavni razlog zašto je britanska industrija kockanja smatrala prikladnim da ažurira zakone o kockanju prošle godine bio je zaštita ranjivih pojedinaca. Uz zabrinutost zbog efekata sportskih prenosa uživo prepunih reklama za klađenje, postojala je sve veća potreba da se deca i druge ugrožene osobe zaštite od efekata neodgovornog kockanja.

Jedna od mjera zaštite postavljenih za podsticanje odgovornog kockanja je prilagođeno pravilo 'zviždaljka do zvižduka'. Ovo pravilo prisiljava operatere klađenja i televizijske kuće da reklamiraju svoje usluge kockanja od pet minuta prije početka utakmice do pet minuta nakon takmičenja. Odvajanje oglasa za klađenje od sportskih prenosa je od suštinskog značaja za zaštitu ranjivih pojedinaca.

Izuzeci konjskih trka

Dodaci za fudbalsko klađenje nedavno su dodani na listu regulisanih događaja koja je dodata pod pravilom 'zviždaljka do zvižduka'. Ovi zakoni se primjenjuju na englesku Premijer ligu, koja je tek nedavno počela, i druge niže nivoe. Od svih kladioničarskih kuća se očekuje da se pridržavaju ove dobrovoljne zabrane, s tim da su konjske utrke izuzete od zabrane.

Uključivanje fudbala ili izuzeće konjskih trka iz ove zabrane znači da ljubitelji sporta ne moraju da brinu o blitz reklamama. S druge strane, očekuje se da se trkački događaji nađu u sretnoj poziciji da budu jedini sportovi koji se reklamiraju prije sportskih događaja.

Moguće preporuke

Pokret da se poduzmu zakonodavne mjere učinjen je sa zabrinutošću za boljitak društva. Međutim, neki smatraju da ovaj potez neće uroditi plodom ukoliko ne uključi druge oblike reklamiranja. Reklame na stadionima i sponzorstva majica, na primjer, spremni su da budu na strani budućih zakona.

Postoji mogućnost da ugovori sponzora terena i majica osjete gnjev zabrane reklamiranja klađenja u budućnosti. Količina, učestalost, sveprisutnost i užurbanost reklama za kockanje bile su tema značajne zabrinutosti u prošlosti. S obzirom na to, samo je pitanje vremena kada će se nametnuti formalna vodonepropusna pravila.

Poslednje vijesti

Urugvaj se približava legalizaciji online kazina
2022-09-17

Urugvaj se približava legalizaciji online kazina

Vijesti