Kockanje u Ukrajini zabranjeno pola veka

Vijesti

2023-03-14

Benard Maumo

Ukrajina se, kao nacija, u posljednje vrijeme suočava sa mnogo nevolja. Ali niko nije vidio ovo. Ratom razorena zemlja najavila je nove mjere protiv kockarskih i kladioničarskih poslova vrijedne desetine milijardi u domaćoj valuti zemlje, ukrajinskim grivnama. 

Kockanje u Ukrajini zabranjeno pola veka

U najnovijem događaju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je tvrdio da je oko 280 preduzeća kojima upravlja 120 pojedinaca uključeno u ove poduhvate. Predsjednik je rekao da su pojedinci aktivno radili na sabotiranju interesa zemlje tokom ovog teškog perioda. Zelenski je dalje dodao da su ovi pojedinci ciljali potrošačku potrošnju kako bi podržali različite operacije koje predvode Rusija u zemlji. 

Kao odgovor na ove zločine, predsjednik je primijetio da se ova preduzeća sada gase. Predsjednik je koristio Uredbu br. 145/2023, donesenu 10. marta 2023. Dekret je zasnovan na odluci ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu.

Ciljane grupe i preduzeća

Kao što se i očekivalo, većina ljudi na meti novih direktiva bili su državljani Rusije. Međutim, politika uključuje i turske, kiparske, holandske, poljske i britanske državljane. Zanimljivo je da su na spisku sankcionisanih preduzeća uvrštene i kompanije koje su do sada pružale Ukrajini moralnu i materijalnu podršku tokom rata kroz donacije i prikupljanje novca za humanitarnu pomoć.

Možda neka od najprepoznatljivijih imena na listi su Parimatch i Parimatch Foundation, kao i Parimatch United Investments Limited. Ova preduzeća upravljaju nekim od najbolja online kazina i sportske kladionice u Velikoj Britaniji i širom svijeta. Štaviše, 50 godina sankcija je postavljeno na web stranice za kockanje, uključujući Sportbet, BetCity, Bet.ru, Sportloto i Matchbet. 

Vrijedi napomenuti da je Ukrajina radila na tome da spriječi svoje građane da koriste kompanije koje su povezane s Rusijom ili grabežljive kockarske kompanije čak i prije ovih sankcija. U međuvremenu, nekoliko kompanija koje se bave kockanjem pomažu zemlji dok nastavljaju da se bore protiv ruske invazije.

Poslednje vijesti

Kockanje u Ukrajini zabranjeno pola veka
2023-03-14

Kockanje u Ukrajini zabranjeno pola veka

Vijesti