Kockanje na mreži u Norveškoj

Vijesti

2020-11-10

Okolnost online kockanje u Norveškoj ima tendenciju da bude mnogo gori u teoriji nego što je u stvari. Ako samo pročitate propise, stvari izgledaju mračno za norveške igrače. Postoje samo dvije odobrene platforme za klađenje Norveška , od kojih oba imaju niske šanse, loše igra zbirka, i minimalne funkcionalne mogućnosti.

Kockanje na mreži u Norveškoj

Norveški propisi o kockanju su, u stvari, pod strogim državnim monopolom. Iako postoji strogo ograničeno pravo privatnih operatera da podnose zahtjev za dozvole za obavljanje aktivnosti kockanja prema Zakonu o lutriji, komercijalni operateri nemaju pravo podnijeti zahtjev za potpunu licencu za igre na sreću od agencije za igre na sreću.

Kraljevina Norveška i susjedni arhipelag Svalbard potpadaju pod nadležnost Zakona o lutriji, Zakona o šemi igara na sreću i Zakona o Totalizatoru. Zakoni ne zabranjuju uključivanje u nelicencirane aktivnosti kockanja. Takođe nije uvreda za Norvežane da se klade na web sajtovima koji nisu ovlašćeni od strane Uprave za igre na sreću u Norveškoj.

Efekat EU u Norveškoj

Norveška takođe ima jednu od strogih propisa protiv kockanja u Evropi. Nadalje, Norveška nije dio Evropske unije i stoga nije podložna istim tenzijama kao njeni susjedi u Finska i Švedska da olabave svoju vlast nad monopolom koji kontroliše država.

Jedine dvije legalne stranice za klađenje u Norveškoj danas su:

Da bismo saznali o postojećem zakonskom stanju, moramo, dakle, sagledati širu sliku. U posljednjem stoljeću većina metoda kockanja proglašena je ilegalnom u Norveškoj. Igre koje nisu zabranjene su pod visokom kontrolom države i mogu ih ponuditi samo državne korporacije. Norsk Tipping i Norsk Riksto ekskluzivni pristup većini kockanja na zemlji i na mreži.

Norsk Riskoto za konjske trke

Zakon o Totalizatoru iz 1927. godine stvorio je prvo licencirano kockanje za trke konja u Norveškoj. Zakon je Norsk Risku dao jednostrano ovlaštenje da kladi konje u cijeloj zemlji. Norsk Riskoto do danas radi u offline i online modu. To bi bio jedini službeno legitiman način kockanja na konjima na internetu u Norveškoj.

Norsk Tipping za lutrije, sportsko klađenje, poker, keno i igre s kartama za struganje

Zakon o igrama iz 1992. dao je Norsk Tipping ekskluzivnu moć nad norveškom lutrijom, sportskim klađenjem i drugim igrama. Nakon toga, norveški zakonodavci su odobrili Norsk Tippingu da ugošćuje online kockanje za građane zemlje.

Veliki hit: zabrana slotova

Zakon o lutriji iz 1995. dopuštao je ljudima da kockaju slotove za pravi novac, međutim, u to vrijeme zakon nije predviđao ogroman rast online igara. Slotovi su generirali više od 26 milijardi norveških kruna godišnjeg prihoda do 2004. Nasuprot tome, kada je Zakon o lutriji usvojen tek prije jedne decenije, slotovi su ostvarili jedva 200 miliona norveških kruna prihoda.

Tada je prethodni Zakon o lutriji samo predviđao da neprofitne organizacije mogu ponuditi automate za igre na sreću. Shodno tome, zakon ništa ne govori o privatnim korporacijama koje nude termine određenim dobrotvornim organizacijama i zarađuju postotak prihoda. Kada je vlada uhvatila korak sa onim što se dešavalo, zakonodavci su bili primorani da donesu zakone kako bi vratili vlast, posebno o slotovima.

Prvi potez 2003. kulminirao je pravnim sporom sa slot firmama, koji je na kraju propao, jer nije uveden u norveški zakon. Nasuprot tome, nekoliko godina kasnije, 2007. godine, poželjeli su zabraniti automate i zamijeniti ih vlastitim varijantama.

Kako izbjeći zakon bez kršenja zakona

Iako su prethodne napomene možda upućivale na drugačije, zaista je moguće zakonito kockati se u Norveškoj, bilo u Norsk Tippingu ili putem licencirane prekomorske platforme, ako su norveški igrači odobreni. Nekoliko cijenjenih ofšor kladionica, kockarnica i kockarnica i danas pozdravljaju norveške kupce. Zakonodavci ih mogu nazvati "ilegalnim" aktivnostima, ali one djeluju efikasno u potpunoj saglasnosti sa važećim pravilima gdje im je sjedište.

Istina o pravnom pitanju u Norveškoj nije tako ozbiljna kao što bi Norsk Riskoto i Tipping pretpostavili. Istina je da većina ljudi još uvijek igra na "offshore" lokacijama za igre u Norveškoj, a aktivnost je jaka kao i uvijek. Stotine platformi za kockanje širom svijeta prihvataju Norvežane.

Kad god planirate koristiti stranicu u inostranstvu, samo provjerite je li njihova licenca važeća. Pregledajte da imaju i norveške usluge, mnogi čak obrađuju plaćanja u norveškim krunama i predstavljaju igre na bokmolu i nynorsku i da imaju jak odnos podrške korisnicima. Ako u potpunosti razumijete da su one sigurno mjesto za igranje, slobodno uživajte u svojim online igrama.

Poslednje vijesti

Urugvaj se približava legalizaciji online kazina
2022-09-17

Urugvaj se približava legalizaciji online kazina

Vijesti