Vijesti

September 11, 2019

Kina traži zabranu kockanja na mreži na Filipinima

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Kineska vlada je, preko glasnogovornika svog ministarstva vanjskih poslova, službeno zatražila od Filipina da zabrani online kockanje. Kockanje je ilegalno u Kini, a ovaj potez dio je kontinuiranih napora da se ograniči dostupnost usluga kockanja na mreži kineskim građanima.

Kina traži zabranu kockanja na mreži na Filipinima

Kina i Filipini su veoma blisko povezani kroz snažne diplomatske i ekonomske veze, koje kineska vlada koristi kako bi osigurala poštovanje. Filipini su već privremeno zaustavili proces odobravanja novih offshore dozvola za kockanje, ali postoji 58 licenciranih stranih operatera za kockanje koji legalno posluju u zemlji.

Proxy klađenje i POGO licence

Zahtjev Pekinga potaknut je popularnošću proxy klađenja i izdavanjem POGO (Filipinski Offshore Gaming Operator) licenci. Proxy klađenje omogućava nekome da se kocka u kazinu tako što na daljinu daje uputstva angažovanom agentu. Time su kineski građani zaobišli zabranu kockanja, koristeći telefone i online streaming usluge.

POGO licence dozvoljavaju usluge kockanja na mreži registrovane na Filipinima kako bi omogućile međunarodne igrače. Iako nisu ciljani isključivo na kineske igrače, njihova dostupnost otežava Kini da provede svoju zabranu kockanja. Mnogi operateri nude interni streaming u kockarnicama kako bi ponudili proxy klađenje, zbog čega su postali popularni u kontinentalnoj Kini.

Ekonomske prednosti online kockanja na Filipinima

Od vitalnog je značaja prepoznati ulogu Kine u omogućavanju rasta filipinske industrije kockanja na mreži. Kineska vlada razbila je proxy klađenje u Makau, tako što je zabranila mobilne telefone i online streaming sa kazino stolova. To je dovelo do prelaska operatera u druge zemlje u jugoistočnoj Aziji.

U šest mjeseci između januara i juna 2019., Filipini su prikupili 51,5 miliona dolara poreskih prihoda od operatera za online kockanje sa POGO licencama. To je činilo 7% prihoda koji je zaradio državni regulator za kockanje. Osim prihoda od poreza, industrija je također stvorila stotine prilika za zapošljavanje.

Zabrana kockanja na mreži u Kambodži

Kina je željela da istakne i pohvali odluku Kambodže da efektivno zabrani kockanje na mreži. Kambodža je objavila da ne samo da će prestati sa izdavanjem novih licenci za online kockanje, već se i postojeće licence neće obnavljati po isteku. U saopštenju Kine se ističe da bi to trebalo da dovede do bliže saradnje između Pekinga i Kambodže.

Filipini će morati da odvagaju prednosti 'jačanja' svojih odnosa sa Pekingom, u odnosu na trenutne poreske prihode od onlajn kockanja, kada budu razmatrali zahtev Kine. Ovo će vjerovatno biti određeno načinom na koji Kina odluči da nagradi odluku Kambodže da se povinuje. Filipini su pokazali spremnost da se povinuju obustavivši izdavanje novih POGO dozvola.

Kina traži zabranu kockanja na mreži na Filipinima

Svi igrači moraju znati o kineskoj peticiji da Filipini zabrane svoju industriju kockanja na mreži, kao i o ekonomskim i geopolitičkim efektima.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje
2024-04-18

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje

Vijesti