Vijesti

August 4, 2021

Kako je Ed Thorp promijenio brojanje karata u online Blackjacku

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Evo činjenice; Brojanje kartica je strategija koju morate naučiti ako želite igrajte blackjack online ili van mreže za novac. To je zato što je nekoliko igrača koristilo ovu isprobanu i testiranu strategiju da kući odnesu dobar novac.

Kako je Ed Thorp promijenio brojanje karata u online Blackjacku

Ali bićete iznenađeni kada znate da brojanje karata u to vreme nije davalo igračima veliku prednost. To je bilo sve dok profesor matematike, Ed Thorp, nije napravio revoluciju u ovom sistemu blackjack-a. Dakle, ostanite pri ruci da saznate više o ovom matematičkom geniju i kako je promijenio brojanje karata.

Ko je Ed Thorp?

Ed Thorp je penzionisani profesor matematike na UCLA, a kasnije i na MIT-u. Takođe je autor i menadžer hedž fondova. Ali iznenađujuće, Ed Thorp je poznatiji po tome kako je pomogao u oblikovanju načina na koji se online blackjack igra danas.

Početkom 60-ih, Thorp je odlučio da svoje ogromno matematičko znanje prenese u blackjack. U to vrijeme, Thorp je bio rekreativni igrač u Las Vegasu, suočavajući se s 'okrutnim' hausom kao i svi ostali.

Kao rezultat toga, izmislio je strategiju "10 Count" koja je bila prvi blackjack sistem koji je savladao ivicu hausa. Thorp se tada udružio s Mannyjem Kimmelom, profesionalnim kockarom, kako bi zaradio bogatstvo u kockarnicama u Las Vegasu i Renou.

Kako funkcioniše "10 Count"

Kada igrate blackjack u online kasinu ili kazinu na zemlji, broj karata u špilu se stalno smanjuje. Stoga, vaša mogućnost dobitka ovisi o vrsti karte koja se nalazi u špilu i onim preostalim.

Tipičan igrač kazina morao bi na hiljade kombinacija karata da bi dobio prednost nad kućom. Ovo bi čak moglo potrajati cijeli život ako koristite kalkulator. Ali pošto je Thorp bio profesor na MIT-u, univerzitetski IBM 704 mu je bio na usluzi.

Zaključio je da što je više asova, devetki i desetki (uključujući džakove, dame i kraljeve) u špilu, veće su šanse za pobjedu. Dakle, Thorp je izmislio višestruke strategije brojanja karata, uključujući čuveni sistem od 10 Count.

U ovom slučaju, igrač blackjack-a prati omjer desetica prema drugim brojevima kartica. Obično cijeli špil ima 36 drugih brojeva i 16 desetica.

Thorpova strategija zahtijeva od igrača da održavaju dva brojača. Počećete sa 36 i 16 i oduzimati od zbroja kako se karte podele. Na kraju ćete saznati broj desetica (karta visoke vrijednosti) preostalih u špilu.

10 Count je zauvijek promijenio brojanje kartica

Nakon uspješnog eksperimenta, Thorp je 1962. godine izdao knjigu "Pobijedi dilera". Ova knjiga daje igračima matematički uvid u to kako da pregaze kuću dok igraju blackjack sa ovom strategijom. Knjiga je prodata u više od 700.000 primjeraka i dobila je rijetku čast na listi najprodavanijih NY Timesa.

Kao što se očekivalo, Kimmelu se knjiga nije svidjela jer je bio profesionalni kockar koji se oslanjao na brojanje karata kako bi ostvario veliki profit. Sa njegove strane, Thorp je jednostavno tretirao cijeli eksperiment brojanja kartica kao akademsku prekretnicu.

Nažalost, kockarnice su počele proučavati strategiju koja bi ih mogla poslati da se pakuju. Većina mjesta za kockanje koristila je više tehnika kako bi spriječila brojanje karata. Počeli su da maltretiraju brojače karata i uvode stroža pravila igre kako bi razriješili ovu strategiju.

Ali na kraju su odustali nakon što su shvatili da brojač "prosječnih" kartica ne može imati puno koristi od strategije.

Zaključak

Sada znate zašto se Ed Thorp naširoko smatra 'ocem' brojača kartica širom svijeta. Iako nije imao mnogo koristi od strategije, druge legende blackjack-a poput MIT tima i Al Francesca su u Las Vegasu hvatale velike pobjede brojeći karte.

Samo zapamtite da je ova strategija danas apsolutna jer se većina online blackjack igara igra pomoću više špilova. S druge strane, sistem "10 Count" je za igre blackjack sa jednim špilom.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje
2024-04-18

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje

Vijesti