Istorija kockanja u Španiji

Vijesti

2021-04-20

Eddy Cheung

Španija je legalna nacija kockara, i postoji velika vjerovatnoća da uspješna industrija kockanja doprinosi većini svog nacionalnog dohotka. Trenutno se zemlja može pohvaliti sa preko 60 kockarnica, 250.000 slot mašina i sedam trkačkih staza raspoređenih u 35 gradova. Najčešća vrsta klađenja u Španjolskoj je državna nacionalna lutrija (Loteria Nacional), koja djeluje kao pomoć Katoličkoj crkvi i dobrotvornim aktivnostima. Ipak, zemlja i dalje ima stroge mjere u pogledu starosne granice za legalno kockanje. Pojedinci mlađi od 18 godina ne smiju se kockati na mreži ili ulaziti u arene za igre kao što su bingo dvorane i kazina.

Istorija kockanja u Španiji

Rani dani kockanja u Španiji

Prije 1977., Frankov režim je zabranio sve aktivnosti kockanja osim sportskih bazena, nagradnih igara i nacionalne lutrije. Kockanje je bilo dozvoljeno nakon Frankove smrti 1975., uključujući automate, kazina i bingo. Regionalna vlada je kontrolisala online klađenje i mjesta za kockanje prije njihove zvanične regulative 2006. Rast online klađenja tokom godina zahtijevao je uspostavljanje španskog zakona o kockanju u maju 2011. kako bi se pojednostavio kockarski krajolik u zemlji. Igre trka pasa i konja, online kockanje, borbe s bikovima, bingo, lutrija i poker su omiljene kockarske aktivnosti u Španiji.

Pravni pejzaž

Španski zakon sankcioniše državne i regionalne vlasti da kontrolišu kockarske aktivnosti u zemlji. Pokrajinske vlasti regulišu aktivnosti kockanja koje se nude u jednom regionu u zemlji, dok državni organi nadziru aktivnosti kockanja u dve ili više oblasti. Međutim, online kazino u Španiji regulišu i državne i regionalne vlasti. Generalna direkcija za regulisanje aktivnosti kockanja je poseban organ koji prati, kontroliše i standardizuje poreze na kockanje. Kao što je već pomenuto, Zakon o kockanju postavlja opštu regulativu za sve aktivnosti vezane za kockanje u zemlji. Zakon o kockanju kontrolira kockanje putem interneta, medija i interaktivnih masovnih komunikacija. Zakon također provodi određene aktivnosti kao što su financiranje, oglašavanje i promoviranje aktivnosti kockanja.

Online klađenje u Španiji

Španska vlada je 2002. godine uspostavila ratifikaciju i regulaciju onlajn klađenja. Međutim, klađenje na berzi i online slotovi su bili zabranjeni pre stvaranja zakona o kockanju. Španski zakon o kockanju iz 2011. godine uspostavio je stabilan okvir za licenciranje i kontrolu operatera onlajn kazina u Španiji. Od primjene zakona certificirano je preko 70 operatera za online kockanje. Shodno tome, preko milion igrača je počelo da se kladi putem interneta na španskom tržištu onlajn kazina do kraja 2012. Trenutne statistike su otkrile da se preko 50% kockara koji koriste onlajn usluge i aktivnosti bave sportskim klađenjem.

Zakon o kockanju daje igračima priliku da procijene osnovne propise o klađenju i da se pridržavaju politika u svojim relevantnim regijama. Također, španska uprava za kockanje je stroga online slotovi i klađenje na mreži, jer oni značajno doprinose ekonomiji zemlje. Kockari u Španiji imaju ograničen izbor online kazina, ali ih najbolji operateri i dalje pozdravljaju na svojim stranicama. U budućnosti, restriktivno licenciranje će se na kraju opustiti kako se porezi povećavaju kako bi se otvorila vrata za raznovrsnije tržište.

Poslednje vijesti

Urugvaj se približava legalizaciji online kazina
2022-09-17

Urugvaj se približava legalizaciji online kazina

Vijesti