Vijesti

February 19, 2021

Entain predvodi imenovanjem prve žene CEO

Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Davno su prošla vremena kada je kockanje bila isključivo muška stvar. Danas, svijet online kockanja doživljava ogromnu promjenu. Industrija privlači sve više žena menadžera i kockara, a Entain je imenovao prvu ženu generalnog direktora ikada. Ali šta to znači za budućnost kockanja? Saznajmo!

Entain predvodi imenovanjem prve žene CEO

Ko je Entain?

Ako ste kladioničar u Ujedinjenom Kraljevstvu, ne treba vam puno predstavljanja za Entain. Za one koji ne znaju, ova kockarska kompanija je vlasnik Ladbrokes Coral-a. Ladbrokes je jedna od vodećih sportskih kladionica i online casino brendovi u Velikoj Britaniji i svijet. Entain je kupio ovaj kockarski brend 2017. za približno 4 milijarde funti.

Ali nije bilo glatko za ovu web lokaciju za kockanje. Ova kompanija se našla u pogrešnim knjigama britanska komisija za kockanje u nekoliko navrata. Kompanija je 2019. godine kažnjena sa ogromnih 5,9 miliona funti zbog nepoštivanja propisa protiv pranja novca. Prije toga, 2018. godine, kompanija je platila milion funti nakon što je jedan od njenih klijenata ukrao sredstva kako bi upravljao njegovom ovisnošću o kockanju.

Jette Nygaard Andersen

Nakon dugih pregovora, Entain je odlučio da zaposli Jette Nygaard Andersen, državljanku Danske, kao svog glavnog izvršnog direktora. Ovu poziciju je ranije imao Shay Segev, koji je iznenada otišao da bi se pridružio DAZN-u, kompaniji za striming sporta. Njenim imenovanjem 21. januara 2021. ukupan broj žena izvršnih direktora koji vode FTSE 100 brendove na šest.

Nakon imenovanja, rekla je:

 "Veoma sam uzbuđen što imam priliku da nastavim izvanredan zamah koji Entain ima na svojim postojećim tržištima, kao i da mu pomognem da uđe na nova regulirana tržišta i dosegne novu publiku." 

Sve najbolje za Jette Nygaard Andersen!

Njene prethodne uloge

Jette Andersen se može pohvaliti bogatim iskustvom na sceni kockanja. Pridružila se odboru kompanije kao neizvršni direktor još 2019. Prethodno je bila neizvršna direktorica i predsjednica Astralisa, danskog esport tima. Osim toga, imala je više izvršne uloge u švedskoj medijskoj firmi pod nazivom Modern Times Group. Ova kompanija takođe ima interes za esports klađenje.

MGM ponuda za preuzimanje

Kritičari postavljaju pitanja o odlasku Segeva, s obzirom na to da Entain trenutno pokušava odbiti ponudu za preuzimanje od 8,1 milijarde funti od MGM Resortsa, američkog operatera kazina. Iako se čini da ju je ovaj sastanak bacio pod autobus, Jette Andersen se već raduje uspjehu.

Na sreću, izgleda da je američki kockarski gigant izgubio interes za preuzimanje Entaina. Još bolje, Segev će se zadržati šest mjeseci kako bi joj pomogao u tranziciji dok bude završio otkazni rok.

Osim odbijanja ponude za preuzimanje, Jette Nygaard-Andersen će također biti odgovorna za širenje brenda izvan tržišta Velike Britanije. Na primjer, kompanija će nastojati da se više afirmiše u SAD-u nakon presude Vrhovnog suda o ublažavanju zakona o kockanju. Zanimljivo je da MGM i Entain već imaju zajedničko ulaganje na ovom tržištu.

Utječe na imenovanje Jette Nygaard-Andersen na žensko kockanje

Kao što je ranije rečeno, Jette Nygaard-Andersen je već bila gotova izvršna direktorica, zbog čega njeno imenovanje nije iznenađenje. Druge žene izvršne direktorice u FTSE 100 su Live Garfield (Severn Trent), Emma Walmsley (GlaxoSmithKline), Alison Britain (Whitebread) i Melina Mondini de Focatiis (Admiral) i Alison Rose (NatWest Group). Naravno, ne zaboravljajući i Carolyn McCall, koja vodi ITV. Nažalost, emiter je napustio indeks FTSE 100 nakon što je Covid-19 pogodio prihode od oglašavanja.

Sve u svemu, imenovanje Jette Nygaard-Andersen siguran je dokaz šta žene mogu učiniti u industriji u kojoj dominiraju muškarci. Ona će nositi velike cipele koje je ostavio Segev kako bi usmjerila kompaniju na veće visine. I što je možda najvažnije, potpuno novi izvršni direktor Entaina obećao je da će podržati vodeću zaštitu igrača u industriji – što je skupa tema za Ladbrokes.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević
ThunderPick
Bonus $2,000

Najnovije vijesti

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje
2024-04-18

Kretanje kroz talas online kazina: Vodič za sigurno i ugodno igranje

Vijesti