Zabrana kreditnih kartica za klađenje u UK

Ujedinjeno Kraljevstvo

2020-12-29

Početkom ove godine uvedena je zabrana kreditnih kartica na kladionicama u Ujedinjenom Kraljevstvu. Utvrđeno je da je do toga došlo zbog žestokog suzbijanja odgovornog kockanja, što je rezultiralo problematičnim kockanjem.

Zabrana kreditnih kartica za klađenje u UK

Zabrana koja je stupila na snagu 14. aprila 2020. pozdravljena je jer online kockanje drastično se povećao nakon izolacije zbog korona virusa.

Komisija za kockanje, koja licencira i reguliše kockanje u Velikoj Britaniji, vraća se istraživanju koje otkriva da se preko 10 miliona ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu kocka na mreži sa 800.000 za koje se vjeruje da koriste kreditne kartice. Procjenjuje se da se od njih 175.000 smatra "problematičnim" kockarima u finansijskim nevoljama kao rezultat ovisnosti o kockanju.

“Kockanje kreditnom karticom može dovesti do značajne finansijske štete. Zabrana koju smo danas najavili trebala bi minimizirati rizik štete za potrošače od kockanja novcem koji nemaju.

Također znamo da postoje primjeri potrošača koji su nagomilali desetine hiljada funti duga kroz kockanje zbog dostupnosti kreditnih kartica.

Postoje i dokazi da naknade koje naplaćuju kreditne kartice mogu pogoršati situaciju jer potrošač može u većoj mjeri pokušati potjerati gubitke",

rekao je Neil McArthur, izvršni direktor Komisije za kockanje.

Ključni učinci zabrane kreditnih kartica

McArthur je također dodao da je svjestan da će zabrana smetati građanima, ali smatra da se isplati zaštititi one koji su u opasnosti.

"Svjesni smo da će ova promjena dovesti do neugodnosti onim potrošačima koji odgovorno koriste kreditne kartice, ali smo zadovoljni da smanjenje rizika od štete po druge potrošače znači da se mora poduzeti", rekao je on.

Dalje je naveo da će zabrana biti ponovo procijenjena, nakon što bude dokaza o njihovim efektima.

"Zabrana je dio našeg stalnog rada na smanjenju štete od kockanja. Također moramo nastaviti posao koji smo radili s operaterima kockanja i finansijskom industrijom kako bismo osigurali da se potrošači kockaju samo novcem koji mogu priuštiti da potroše."

Ministarka kulture Helen Whatley rekla je: "Iako se milioni kockaju odgovorno, upoznala sam i ljude kojima je ovisnost o kockanju okrenula živote naglavačke. "Postoje jasni dokazi štete od potrošača koji se klade novcem koji nemaju, tako da je ispravno da odlučno djelujemo da ih zaštitimo."

Nadalje, otkriveno je da su prihodi u britanskoj industriji kockanja dosegli 14,4 milijarde funti (18,7 milijardi dolara) između 2018. i 2019. prema podacima Komisije za kockanje. Najplaćeniji izvršni direktor u Velikoj Britaniji u 2019. bila je Denise Coates, izvršna direktorica i osnivačica jedne od najvećih kladioničarskih kompanija, koja je kući odnijela ček od 422 miliona funti.

Implikacije rasta blokade u kockanju na mreži

Komisija za igre na sreću poduzela je neke korake za poboljšanje zaštite korisnika. Oni uključuju:

  • Povećano praćenje nelicenciranih web lokacija za klađenje koje nisu iz UK pokušavaju doći do publike u Ujedinjenom Kraljevstvu, uz preduzimanje mjera prema potrebi.
  • Isticanje svih sadržaja dostupnih na stranicama za online klađenje u UK koji omogućavaju korisnicima da postave ograničenje koliko mogu potrošiti na takvim stranicama.
  • Podsjećajući pojedince da mogu zatražiti od operatera kockanja da ih isključe iz korištenja stranice u određenom periodu. Ovu uslugu poznatu kao GAMSTOP moraju ponuditi svi sajtovi za online klađenje u UK.
  • Partnerstvo s Twitterom kako bi se omogućila ograničenja sadržaja vezanih za kockanje na sadržaje korisnika. Vjerujemo da je to korak u pravom smjeru i da će pomoći u suzbijanju problema s kockanjem.

Na Sedmici sigurnijeg kockanja koja je održana od 19. do 25. novembra, zaključeno je da se veliki deo kampanje sastoji od načina upravljanja kockarskim navikama koji uključuju: 1. Postavite svoja ograničenja za vreme i novac. 2. Trošite samo ono što možete priuštiti. 3. Kockanje ne bi trebalo da ometa vaš lični život. 4. Kockanje kada ste ljuti ili tužni nikada nije dobra ideja. 5. Kockanje nije odgovor ni na jedan problem. Brojne najistaknutije svjetske platforme za igre su se udružile kako bi podržale ljude s problemima s kockanjem. To čine tako što im pomažu besplatnim materijalima, uvidima, istraživanjima, pa čak i specijalističkim znanjem.

Najnovije vijesti

Stakelogic pruža iskustvo kao nijedan drugi u Money Track 2
2023-06-01

Stakelogic pruža iskustvo kao nijedan drugi u Money Track 2

Vijesti

Promocija kazina

1xBet:Do 1500 € + 150 besplatnih okretaja
Igraj sada
Betwinner
Betwinner:100% do 100 € + 150 besplatnih okretaja
22BET
22BET:Do 600 dolara