Zašto bi izmjene Zakona o kockanju u Velikoj Britaniji iz 2005. mogle sačekati do 2022.

Ujedinjeno Kraljevstvo

2021-03-29

Zakon o kockanju iz 2005. je zaista prva značajna uredba u Ujedinjeno Kraljevstvo kockarska scena od 1961. Ovaj zakon je odgovoran za regulisanje bilo kojeg oblika klađenja, osim klađenja na širenje. Zakon je također stvorio Britansku komisiju za kockanje kako bi nadgledala klađenje.

Zašto bi izmjene Zakona o kockanju u Velikoj Britaniji iz 2005. mogle sačekati do 2022.

Ali od 2005. godine, industrija se dosta promijenila, posebno nakon uspona online kazina. Kao rezultat toga, UKGC je morao razviti stroža pravila kako bi stvorio sigurniju i odgovorniju scenu kockanja.

Veoma dobrodošlo olakšanje za igrače i operatere

Iznenađujuće, možda neće biti nikakvih promjena u Zakonu o kockanju iz 2005. u skorije vrijeme (barem do 2022. godine. Prema riječima direktora Odjela za digitalne medije, kulturu, medije i sport, Bena Deana, svi stavovi o promjenama Zakona o kockanju iz 2005. su dobrodošli prije nego što izmjene postanu trajne.

Govoreći tokom "Forum Westminster Policy foruma", Dean je rekao da tekuća revizija zakona o kockanju treba da predstavlja širu sliku industrije.

On je naveo da je glavni cilj revizije da se široko sagleda cjelokupni regulatorni sistem. To će im omogućiti da postignu pravi balans između poštivanja slobode izbora potrošača i sprečavanja individualne štete.

Međutim, Ben Dean je ostao šutljiv o određenim mjerama, navodeći da se nekoliko sastanaka na visokom nivou za okruglim stolom odvija iza zatvorenih vrata. Sesije uključuju UKGC, predstavnike industrije i pojedince s iskustvom iz prve ruke u šteti klađenju.

Očekuje se da će sesije okruglog stola završiti prije kraja 2021. godine, a prikupljeni podaci će se koristiti za objavljivanje bijele knjige. Dean je sugerirao da je malo vjerovatno da će se neke preporuke provesti prije 2022.

Javne tenzije i spekulacije

Revizija Zakona o kockanju iz 2005. već je vruća tema između APPG-a (Svestranačka parlamentarna grupa) koju čine UKGC, s jedne strane, i BGC (Vijeće za klađenje i igre na sreću), s druge strane. BGC je predstavničko tijelo industrije klađenja. Nakon uvođenja nepopularnih zakona poput zabrane kreditnih kartica, nametanja strogih ograničenja uloga u klađenju i tako dalje, došlo je do nemira u industriji.

Šta očekivati u Zakonu o kockanju 2021?

Naravno, niko ne može biti siguran u nove promjene i pravila koja će biti dio novog zakona. Međutim, već postoji nekoliko napomena zbog nedavnog ponašanja UKGC-a i drugih industrijskih grupa.

Ispod su neki popularni industrijski propisi koje je UKGC nedavno uveo:

  • Zabrana kreditnih kartica – Nakon naleta prevara s kreditnim karticama u industriji, UKGC je odlučio uvesti potpunu zabranu klađenja na kreditne kartice u aprilu 2021. Do danas, ovo je i dalje jedan od najnepopularnijih poteza tijela. Tijelo čak nastoji dodatno pooštriti pravilo sprječavanjem korištenja 'kredita' putem plaćanja putem telefona.

  • VIP šeme – U septembru 2020., UKGC je uveo niz mjera za regulisanje zloupotreba u VIP kockanju. Prema novim pravilima, operater mora provjeriti igračev izvor sredstava prije nego što mu ponudi VIP status. Također, operater prvo mora saznati da li igrač ima bilo kakvu istoriju dodataka vezanih za kockanje. Štaviše, operater bi trebao osigurati detaljnu verifikaciju lične karte kako bi potvrdio date informacije.

  • Trajna zabrana bilo koje obmanjujuće funkcije slota – Nakon sveobuhvatnih konsultacija prošle godine, UKGC je najavio uvođenje protokola koji zabranjuju funkcije slot igrica poput brzine okretanja ispod 2,5 sekunde i automatske igre. Telo tvrdi da funkcija Autoplay može dovesti do toga da igrači izgube pojam o vremenu, dok brzi okreti daju igračima osjećaj kontrole nad stopom pobjede.

    Budućnost izgleda obećavajuće

    Iako se amandmani na Zakon o kockanju u Ujedinjenom Kraljevstvu mogu činiti "zlobnim", svi oni imaju za cilj da učine industriju sigurnijom za obje uključene strane. Dean je rekao da je cilj kreiranje fleksibilnih propisa koji su spremni za budućnost. Sada to nije dalje od istine!

Poslednje vijesti

Urugvaj se približava legalizaciji online kazina
2022-09-17

Urugvaj se približava legalizaciji online kazina

Vijesti