The Norwegian Gaming Foundation-Authority

Norwegian Gaming Foundation-Authority je spoj Uprave za igre na sreću, osnovane u januaru 2001. godine, a Fundation Authority je započeo u januaru 2005. godine.

Ova dva vladina tijela su spojena zajedno i sada reguliraju i licenciraju cjelokupnu industriju igara na sreću u zemlji. Ovo uključuje zemaljske i online kockarnice, sportske kladionice, lutriju i druge kockarske institucije u Norveškoj.

Djeluje prema tri vodeća principa:

  • Osigurati da sve igre na sreću rade pod zadovoljavajućom javnom kontrolom
  • Sprečavanje negativnih posljedica igranja igara
  • Raspodjela profita od igara u dobre svrhe
The Norwegian Gaming Foundation-Authority
Lejla Kovačević
WriterLejla KovačevićWriter
ResearcherPriya PatelResearcher

Online kazina licencirana od strane Norwegian Gaming Foundation-Authority

Kao i mnoge zemlje u Evropi, Norvežani vole da se kockaju; međutim, njeni građani podliježu nekim od najstrožih propisa o online licenciranju u Evropi, ako ne iu svijetu. To dokazuje činjenica da u zemlji nema kockarnica na kopnu.

Tolika je stroga regulativa o online kockanju da norveške banke i provajderi plaćanja ne smiju službeno obrađivati uplate za online kockanje.

Samo dvije kompanije rade pod licencom Norwegian Gaming Foundation-Authority; to su Norsk Rikstoto i Norsk Tipping. To znači da imaju ekskluzivna prava na sve aktivnosti kockanja na mreži u zemlji, uključujući online kockarnice. Norsk Rikstoto se uglavnom bavi konjskim trkama. U isto vrijeme, Norsk Tipping se bavi lutrijom, igrama s kartama za struganje, pokerom, sportskim klađenjem i online casino igrama.

Norvežani mogu koristiti online kockarnice koje posluju u prekomorskim zemljama. To je nešto što postaje sve popularnije, a izvještaji pokazuju da čak 50% novca koji Norvežani generiraju igrajući online kazina ide operaterima u stranim zemljama.

Došlo je do promjena jer je Vlada poduzela brze mjere kao rezultat pandemije koronavirusa, koja je uzrokovala porast online kockanja, uključujući i online kockarnice, od preko 60%. Kao rezultat toga, novi zakon o kockanju usvojen je krajem 2021.

O Norwegian Gaming Foundation-Authority

Ograničenja oko licenci koje je izdala Norveška fondacija za igre na sreću su neka od najstrožih u industriji.

Vlast drži strogu kontrolu nad online kockarnicama i trenutno samo organizacije koje aktivno promovišu humanitarne ili društveno korisne svrhe imaju pravo na licencu. Stoga su trenutno samo državne kompanije Norsk Tipping i Norsk Rikstoto licencirane za pružanje bilo kakvih aktivnosti kockanja na mreži u zemlji.

Online kazina iz stranih zemalja su još uvijek dostupna Norvežanima za igranje, a popularni su izbori oni koje reguliraju ugledni autoriteti kao što su kompanije sa sjedištem na Malti i Kanalskim ostrvima.

Također treba napomenuti da Norveška nije dio Evropske unije i stoga nije vezana nikakvim zakonima koji utiču na online kockarnice sa sjedištem u ostatku Evrope.

Što se tiče budućnosti, promjene uvedene novim zakonom o kockanju koji je uveden 2021. mogu imati utjecaja na igre na sreću, a postojao je pritisak unutar zemlje za liberalniji pristup norveške vlade prema online kockarnicama i industriji kockanja općenito.

Kakav učinak ovo ima na norvešku fondaciju za igre na sreću i da li proširuje licenciranje online kockarnica izvan svojih državnih operacija, ostaje da se vidi.

About the author
Lejla Kovačević
Lejla Kovačević
About

Lejla, iz srca Sarajeva, savršeno spaja bogatu bosansku tradiciju s dinamikom svijeta online kasina. Poznata po svojim pažljivim lokalizacijama, postala je svjetionik za igrače koji traže autentičnu bosansku esenciju u online igrama.

Send email
More posts by Lejla Kovačević

Najnovije vijesti

Zakoni o online kockanju u Norveškoj
2020-09-24

Zakoni o online kockanju u Norveškoj

Kockanje je uobičajen oblik zabave širom svijeta. Njegova popularnost bila je razlog za zabrinutost mnogih vlada i regulatornih tijela. Uz prisustvo interneta, mnogi odrasli uživaju u pogodnostima online kasina. ipak, zakonitost online kockanja zavisi od nacionalnih ili državnih direktiva.