Estonian Organisation of Remote Gambling

U Estoniji je Estonska organizacija za kockanje na daljinu odgovorna za regulisanje kockarnica na zemlji i na mreži. Postoji zakonodavstvo koje reguliše kockarske institucije i kockarnice moraju biti u skladu sa zakonima.

Prvo moraju dobiti licencu za djelatnost, a zatim nakon toga uspješno podnijeti zahtjev za radnu dozvolu. Kockanje na mreži je legalno u Estoniji i to od 2010. Godine 2011. postalo je moguće da kazina u drugim zemljama podnose zahtjev za licencu i dozvolu za rad u Estoniji.

Estonian Organisation of Remote Gambling
Online kazina licencirana od strane EORG-aPodnošenje zahtjeva za licencu kod EORG-a
Online kazina licencirana od strane EORG-a

Online kazina licencirana od strane EORG-a

EORG se pokazao kao popularna licenca. Sada postoji veliki broj kompanija koje mogu legalno da posluju u Estoniji za pružanje usluga onlajn kazina. Provajderi internet usluga će ograničiti one koji pokušaju da rade bez njega.

Kada su licence prvi put ustanovljene, izdato ih je samo osam. Vlada i provajderi internet usluga imaju više od 800 različitih sajtova na crnoj listi jer ne prate proces ili ne poštuju zakone o kockanju.

Detaljan proces znači da je svaka kompanija koja nudi usluge online kazina provjerena i podliježe daljnjim provjerama po potrebi. Dozvole za rad online kazina mogu se izdati na 20 godina, ovisno o vrsti igara koje nude. Kompanija također može podnijeti zahtjev za dozvolu za više od jedne lokacije na istom obrascu.

Online kazina licencirana od strane EORG-a
Podnošenje zahtjeva za licencu kod EORG-a

Podnošenje zahtjeva za licencu kod EORG-a

Online kazina moraju ispuniti određene kriterije da bi dobila licence. Moraju biti u mogućnosti da ponude i slot igre i tradicionalne kazino stolne igre. Broj njih koji treba da imaju nije preciziran, iako se radi o kockarnicama na zemlji.

Nakon što je licenca za djelatnost potvrđena, kompanija ulazi u sljedeću fazu, a to je podnošenje zahtjeva za radnu dozvolu. U dozvoli će biti precizirano gdje i kako kompanija može ponuditi usluge kockanja, a na to moraju pričekati prije nego što počnu trgovati.

Dozvola za rad i radna dozvola

Licenca za delatnost je potvrda da kompanija ima pravo da podnese zahtev za dobijanje dozvole. Ne postoji krajnji datum licence za aktivnost, ali će kompaniji biti potrebna jedna za svaku vrstu kockarske igre koju želi pružiti.

Kompanije koje su dobile licencu za rad u drugoj zemlji Evropske unije nemaju automatsko pravo da je koriste u Estoniji. Svaki operater online kazina u Estoniji morat će se pobrinuti da ako se bilo koji od detalja sadržanih u licenci za aktivnost promijeni onda mora obavijestiti estonski porezni i carinski odbor.

Dozvola znači da preduzeće može početi sa radom na ili sa adrese navedene u dozvoli. Da bi se došlo do ove tačke, proces prijave mora biti završen, a odgovarajuća naknada mora biti plaćena vladi. Naknada se mora platiti prije podnošenja zahtjeva za licencu za djelatnost. Može proći i do šest mjeseci da se donese odluka o dozvoli djelatnosti.

Podnošenje zahtjeva za licencu kod EORG-a