Blackjack Hands: Kada treba raditi šta

Blackjack

2022-10-17

Eddy Cheung

Blackjack je jedna od dvije igre zasnovane na vještinama, a druga je poker. U ovoj klasičnoj kartaškoj igri, igrači imaju za cilj pobijediti dilera do magičnog broja 21 ili propasti. Imajte na umu da sve karte predstavljaju njihove nominalne vrijednosti, osim kraljeva, dama, džakova i asova. Neophodno je zapamtiti da asovi mogu računati kao jedan ili jedanaest u blackjacku, ovisno o situaciji.

Blackjack Hands: Kada treba raditi šta

Sada sa ovim vrijednostima ruku na umu, samo naprijed stvoriti dobitnu ruku u Blackjacku. Ali čekajte, meka ili tvrda ruka može značajno odrediti vaš sljedeći potez na stolu. Dakle, osim što vam detaljno objasnimo šta su ove ruke za blackjack, takođe ćete naučiti kako da ih igrate i koje ruke da udvostručite ili podelite.

Šta je blackjack meka ruka?

kao što je već rečeno, osnovna strategija ne garantuje vam pobjedu, ali povećava vaše šanse za pobjedu. Ako želite savladati ovu igru i spustiti rub kuće, morate naučiti o rukama. Kec igra centralnu ulogu u vrsti blackjack ruke koju kreirate. Zapravo, to je najmoćnija karta u špilu za blackjack. Blackjack ruka sa asom je meka ruka. Većina igrača blackjacka cijeni ovu ruku jer im daje slobodu da pogode bez mogućnosti da propadnu. Zapamtite, igrači mogu računati asa kao jedan ako propadnu sa 11.

Na primjer, diler vam može dati keca i peticu, čineći mekih 16. Zatim tražite dodatnu kartu (da biste pogodili), što se ispostavilo kao osmica. Bez fleksibilnog asa, imat ćete ukupnu vrijednost ruke od 24, što znači propadanje. Ali to se neće dogoditi sa mekom rukom jer as postaje jedan, dajući vam ruku od 14. Ovo daje igračima malo prostora za pomicanje na stolu. 

Osnovna strategija se kreće za meke ruke

Lako je reći da su meke ruke korisne prije igranja jedne. To je zato što meke ruke ponekad mogu zahtevati agresivnu igru, u zavisnosti od karte okrenute licem nagore. Osnovna strategija je da udvostručite svaki put kada imate mekih 17, a gornja karta krupijea je 6. Ova strategija uključuje udvostručenje ante opklade da biste dobili dodatnu kartu. Igrači također moraju ustati nakon što uzmu dodatnu kartu. 

Evo u čemu je stvar; ako imate meku 17, a diler ima 6, oni stoje na klizavom terenu. Iskustvo dokazuje da bi propali najmanje 40% vremena kada bi igrali blackjack igru od 6 špilova za koju je potrebno da stoje na bilo kojih 17. Dakle, uvijek udvostručite ako se to dogodi. Pogađanje je također dobro, iako je glavna ideja maksimalno iskoristiti situaciju. 

Govoreći o udaranju, primijenite ovaj potez blackjack-a ako je ukupan iznos vaše ruke soft 13. Ista strategija se također primjenjuje na soft 14/15/16. Međutim, ako je dilerova karta naviše četiri, pet ili šest, najbolji potez je udvostručiti. Takođe, udvostručite ako je dilerova karta naviše tri, četiri, pet ili šest, a vi imate mekih 17. 

U međuvremenu, soft 18 ruka je malo složena jer igrači mogu primijeniti tri različite strategije. Na primjer, ako imate meku 18 i dilerova okrenuta karta je od tri do do 6, preporučljivo je da udvostručite. Alternativno, stanite ako pokažu dvojku, sedam ili osam. Uvijek pogodi ako pokažu neku drugu kartu i imaš meku 18.

Što se tiče soft 19 i soft 20, stojite bez obzira na vrstu upcard-a koju diler pokaže. To je zato što vas taj ukupni iznos stavlja u povoljan položaj jer je veća vjerovatnoća da će diler propasti. Zapamtite da je 'prosječna' vrijednost pobjedničke ruke u blackjack-u 18,5. Dakle, šanse za pobjedu u igri sa mekim 19 ili mekim 20 su velike. 

Šta je tvrda ruka za blackjack?

Ako su vam podijeljene karte bez asa, to je teška ruka u blackjacku. Na primjer, devetka i osmica su tvrdi 17. Tvrde ruke su generalno rizične i nepovoljne jer su šanse da propadnete nakon udarca velike. Ovo je posebno istinito kada se igračima dijele karte visoke vrijednosti kao što su sedam, osam, devet i 10. Međutim, nema opasnosti sa malim ukupnim brojem ruku od četiri do osam, jer možete brzo poboljšati svoju ruku. 

Osnovna strategija se kreće za tvrde ruke

Prije nego što dublje zaronite u osnove igranja tvrdih ruku, bitno je razmotriti uslove igranja i pravila blackjacka. Uvijek uzmite u obzir broj špilova i da li djelitelj stoji/pogodi na soft 17. I kao što je spomenuto na početku, igrači uvijek mogu izvući još jednu kartu bez zamaranja onim što djelitelj ima ako imaju niske vrijednosti tvrde zbrojeve.

Ali stvari su obično zeznute ako imate težak zbroj od 12 do 17. To je zato što ove ruke gube češće bez obzira na dilerovu upcard. A šta je gore? Blackjack igrači završavaju sa ovim teškim zbrojima skoro 40% vremena. 

Većina igrača često stoji kada se nađu sa ovim nepovoljnim tvrdim zbrojevima. Ali igranje blackjacka nije za one slabog srca. Preporučljivo je udarati umjesto da se suprotstavljate dilerovoj jakoj upcard. To je ako je dilerova gornja karta as do sedam. Možete i stajati ako pokažu nešto između dva i šest. I da, uvijek stojite ako je vaš ukupni zbir 17 ili više. 

Evo sažetka koji možete dodati na svoju listu strategija za blackjack:

  • Uvijek stani kada dobiješ tvrdih 17 ili više, bez obzira na dilerovu gornju kartu.
  • Stanite ako imate tvrdu 12 prema 16, a dilerova karta je dva prema šest.
  • Pogodite sa teškim ukupnim rezultatom od 12 do 16, a dilerova karta je as na sedam.
  • Pogodite ako je dilerova karta kec na sedam i vaš zbir iznosi devet. 
  • Uvek pogađate teškim ukupnim rezultatom od četiri do osam. 
  • Udvostručite sa tvrdim 10, 11 ili 9, a dilerova karta je četiri, pet ili šest.

Dobivanje ruke za blackjack sa dva asa

Dakle, šta se dešava ako igrači dobiju ruku sa dva asa? U tom slučaju razmislite o tome da podijelite svoju ruku kako biste dobili dodatnu kartu na svakoj ruci. Podjela je 100% legalna bilo da igrate blackjack igru sa osam ili šest špilova karata. Imajte na umu da su asovi najbolje karte za početak igre blackjack-a, što znači da ćete imati dvije dobre početne ruke na stolu. Dakle, izbjegavajte udaranje s mekim ukupnim brojem 11. 

Imajte na umu, međutim, da nakon što podijelite asove i dobijete kartu od 10 vrijednosti, ruka ne postaje blackjack, iako ima ukupno 21. To je zato što većina kockarnica ovu ruku tretira kao običnu višekartu od 21. Kao tako ćete dobiti oskudnu isplatu 1:1. Osim toga, neka kockarnica ne dozvoljavaju ponovno dijeljenje asova ili udaranje nakon podjele asova. 

Bottom Line

Naučiti kako funkcionišu ruke za blackjack i kada primijeniti meke i tvrde ruke je bitno za igranje blackjacka najbolja online kazina na svijetu. Kao što vidite, sve je u proračunima. Generalno, ruke kao teške 17/18/19 će se raspasti ako udarite. S druge strane, možete udvostručiti ako imate mekih 11, jer su vaše šanse da pogodite magični broj velike. Ali uvijek zapamtite da je prosječna dobitna ruka za blackjack 18,5. Dakle, nemojte se ubiti pokušavajući postići 21 da ne propadnete. Zabavi se!

Najnovije vijesti

Raid the Ship za ogromne nagrade u Relax Gaming's Dead Man's Trail Dream Drop
2023-09-14

Raid the Ship za ogromne nagrade u Relax Gaming's Dead Man's Trail Dream Drop

Vijesti